Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιδιωτική ασφάλιση: Χάος Ελλάδας-ΕΕ σε συνταξιοδοτικό, υγεία

Τι είπαν ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης στη σημερινή εκδήλωση των ασφαλιστικών εταιρειών.

Ιδιωτική ασφάλιση: Χάος Ελλάδας-ΕΕ σε συνταξιοδοτικό, υγεία

Κομβική για τη χώρα, χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, συμπληρώνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν καθοριστικές αποφάσεις, διαφορετικές απ' ό,τι στο παρελθόν και στο πνεύμα των αντίστοιχων αποφάσεων που έχουν ληφθεί στις άλλες ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης.

Μέσα σ' αυτό το πνεύμα, ο κ. Σαρρηγεωργίου μιλώντας στην εκδήλωση που έγινε με ευκαιρία την 109η γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ αναφέρθηκε σε τέσσερις βασικούς ασφαλιστικούς τομείς, παραθέτοντας το τι γίνεται σε εξωτερικό και Ελλάδα.

Συνταξιοδοτικό: Οι ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης (23 από τις 29 της Ευρωπαϊκής Ένωσης) έχουν υιοθετήσει το μοντέλο συνεργασίας των τριών πυλώνων, με τον δεύτερο πυλώνα (Επαγγελματικά Ταμεία) είτε να είναι υποχρεωτικός, είτε προαιρετικός, έχοντας όμως υποστήριξη μέσω θεσμοθετημένων κινήτρων. Αντίθετα, η ελληνική κυβέρνηση επιμένει μόνο στον πρώτο πυλώνα, αδυνατώντας να τηρήσει όσα έχει υποσχεθεί.

Υγεία: Οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μοιράζουν το κόστος μεταξύ του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) ενώ αντίθετα στην Ελλάδα, παρά τις όποιες διακηρύξεις, καμιά τέτοια πρωτοβουλία δεν έχει λάβει σάρκα και οστά.

Φυσικές καταστροφές: Μέσω σύμπραξης με ιδιωτικούς φορείς, σε πολλές χώρες όλα τα σπίτια είναι ασφαλισμένα έναντι σεισμού. Αν στην Ελλάδα υπήρχε τέτοια υποχρεωτική ασφάλιση, το ετήσιο κόστος της θα ανερχόταν σε λίγες δεκάδες ευρώ και θα εξασφάλιζε τις περιουσίες όλων των πολιτών (και ιδίως των οικονομικά αδύναμων) σε μια περίοδο προβληματικών δημοσιονομικών μεγεθών.

Ανασφάλιστα οχήματα: Στο εξωτερικό, οι ανασφάλιστοι οδηγοί εντοπίζονται με ηλεκτρονικό τρόπο. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 700 χιλ. έως ένα εκατομμύριο ανασφάλιστα οχήματα και τώρα μόλις -μετά από πολλά χρόνια- φαίνεται πως η κυβέρνηση κινείται προς την επίλυση του ζητήματος.

Στο πλαίσιο της ίδιας εκδήλωσης, μίλησαν επίσης ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας (για το νέο αυστηρότερο εποπτικό περιβάλλον), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Τρύφων Αλεξιάδης και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε τη συμβολή που καλείται να παίξει ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας την ανάγκη για έγκαιρη εποπτεία και για δόμηση ενός κανονιστικού πλαισίου ορθής λειτουργίας της αγοράς.

Μάλιστα, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας:

α) Θεσμού διαβούλευσης μεταξύ κράτους και φορέων του κλάδου.
β) Εξειδικευμένα ασφαλιστικά δικαστήρια με στόχο την ταχεία διευθέτηση των διαφορών μεταξύ εταιρειών και ασφαλισμένων.
γ) Σώματος ανεξάρτητων εξειδικευμένων πραγματογνωμόνων.
δ) Μέτρα για την ενίσχυση του Επικουρικού Κεφαλαίου και του Εγγυητικού Κεφαλαίου Ζωής.

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσει η καχυποψία για τον ιδιωτικό τομέα, πως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών δεν θα πρέπει να δίνει μάχες σε ένα εχθρικό περιβάλλον και πως η σημερινή κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της. Πρότεινε μάλιστα τον διάλογο, προκειμένου να μελετηθεί ο δεύτερος και ο τρίτος φορέας της ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v