Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Ελπίδες για ανεβασμένη παραγωγή το 2016

Παράγοντες του κλάδου θέλουν να ελπίζουν ότι μετά από μια πολύ κακή περυσινή χρονιά, η ασφαλιστική παραγωγή θα ανακτήσει φέτος μέρος του χαμένου εδάφους. Το πλαίσιο Solvency II, η «πηγή» των ανασφάλιστων ΙΧ και η ομαλοποίηση των επενδυτικών προϊόντων.

Ασφαλιστικές: Ελπίδες για ανεβασμένη παραγωγή το 2016

Η χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για πτώση της παραγωγής κατά 5,8% το 2015 (-7,6% στον κλάδο ζωής) δεν εξέπληξε κανένα στέλεχος της αγοράς, όχι μόνο γιατί κατά την πρόσφατη κοπή της πίτας είχε εκτιμηθεί ένα παρόμοιο ποσοστό, αλλά και γιατί εκεί περίπου οδηγούσε η ροή των στοιχείων της μηνιαίας πορείας της παραγωγής μετά την επιβολή των capital controls τον περυσινό Ιούνιο.

Ενδιαφέρον ωστόσο παρουσιάζει η θέση του προέδρου της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου για την πορεία του κλάδου μέσα στο 2016, ο οποίος αναφέρεται τόσο στην ανάγκη εξασφάλισης κλίματος πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας, όσο στην ανάγκη έμπρακτης ενθάρρυνσης των οικονομικής δραστηριότητας από το κράτος.

«Με το ξεκίνημα του νέου έτους ευελπιστούμε να τεθούν οι προϋποθέσεις για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και την επιστροφή της ασφαλιστικής αγοράς σε θετικούς ρυθμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρηγεωργίου.

Στελέχη επίσης της ασφαλιστικής βιομηχανίας εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για καλύτερη φετινή πορεία της παραγωγής, επειδή το 2016 δύσκολα θα ξαναζήσουμε το σύνολο των περυσινών αρνητικών συγκυριών:

«Δεν νομίζω ότι θα έχουμε φέτος περισσότερο δύσκολη χρονιά από αυτή του 2015. Πέρυσι θυμίζω ότι ζήσαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων (που αρχικά τουλάχιστον οδήγησε σε ένα πρωτόγνωρο περιβάλλον), μια μεταστροφή της συναλλακτικής συμπεριφοράς του Έλληνα και τόσα άλλα», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.

Και τέλος, ορισμένοι παράγοντες της αγοράς θεωρούν ως αδήριτη ανάγκη την αύξηση της ελληνικής παραγωγής, όχι μόνο γιατί αυτή έχει υποχωρήσει δραστικά από το 2010 έως σήμερα, αλλά και γιατί φέτος είναι η πρώτη χρονιά υιοθέτησης και εφαρμογής του πλαισίου Solvency ΙΙ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ενδεικτική μάλιστα είναι η θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Νίκου Χαλκιόπουλου: «Θα ήθελα να σημειώσω ότι "επιβάλλεται" να υπάρξει αύξηση της παραγωγής, γιατί το νέο πλαίσιο απαιτεί διπλάσια εποπτικά κεφάλαια σε σχέση με το παλαιό. Αν αυτά τα διπλάσια εποπτικά κεφάλαια δεν αντληθούν από επενδυτές που θα θελήσουν να τα συνεισφέρουν -πράγμα δύσκολο-, τότε θα πρέπει να προκύψουν από τις κερδοφορίες των εταιρειών. Άρα, για να μπορεί μια εταιρεία να ανταποκριθεί στις εποπτικές της υποχρεώσεις, θα πρέπει να έχει μεγάλη καθαρή θέση, η οποία διαμορφώνεται είτε από κέρδη, είτε από εισφορές μετόχων».

Αναμφίβολα, οι λόγοι για τους οποίους προβληματίζεται η αγορά είναι πολλοί, με κυριότερους το ολοένα και χαμηλότερο διαθέσιμο εισόδημα του μέσου Έλληνα, το γενικότερο κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας που επικρατεί, αλλά -πολλές φορές- και τον ακραίο ανταγωνισμό που παρατηρείται μεταξύ των ασφαλιστικών εταιρειών.

Από την άλλη πλευρά όμως, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε μια άνοδο της παραγωγής, όπως για παράδειγμα:

• Η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να στείλει τελεσίγραφο στους ανασφάλιστους οδηγούς προκειμένου οι τελευταίοι να ασφαλίσουν τα οχήματά τους και να αποφύγουν το φορολογικό πρόστιμο. Ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο, με στέλεχος του κλάδου να υποστηρίζει: «Σε μεγάλο βαθμό, ο αριθμός αυτός δεν είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, αλλά της κακής νοοτροπίας πολλών συμπολιτών μας. Αρκεί να αναφέρω πως τα ανασφάλιστα οχήματα ανέρχονταν σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες και πριν το 2010». Η ουσία είναι πως στον βαθμό που το Υπουργείο Οικονομικών κάνει -αυτή τουλάχιστον τη φορά- σωστά τη δουλειά του, μερικές πρόσθετες εκατοντάδες αυτοκίνητα θα σπεύσουν να ασφαλιστούν και έτσι η σχετική παραγωγή ενός κλάδου που αντιπροσωπεύει περίπου το 25% της συνολικής αγοράς θα ανακάμψει.

• Η δυνατότητα που δίνουν στους πελάτες τους ορισμένες ασφαλιστικές εταιρείες να τοποθετούν μέρος των χρημάτων τους στο εξωτερικό (μέσω σχετικών επενδυτικών προγραμμάτων) σε μια περίοδο κεφαλαιακών ελέγχων. Γενικότερα, μετά το "black out" του περασμένου καλοκαιριού, στη συνέχεια η όλη κατάσταση μερικώς ομαλοποιήθηκε, με συνέχιση των παλαιών συμβολαίων (προ της 28ης Ιουνίου) που ήταν συνδεδεμένα με επενδύσεις στο εξωτερικό. Επίσης άνοιξαν και κάποιες... χαραμάδες για τη σύναψη και κάποιων νέων συμβολαίων αυτής της κατηγορίας.

• Η συνειδητοποίηση από μεγάλο μέρος των πολιτών για τις περιορισμένες δυνατότητες κάλυψης των αναγκών τους σε σύνταξη και υγεία από το κοινωνικό σύστημα ασφάλισης. «Το 2015 ήταν ένα έτος μειωμένης παραγωγής, αλλά και ανάδειξης του σημαντικού ρόλου που καλείται να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση στην Ελλάδα. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας», υποστήριξε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v