Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Καλώς να 'ρθει το... δολάριο

Το 2016 θα αποτελέσει μεταβατική χρονιά για τις εταιρείες του ασφαλιστικού κλάδου, που καλούνται να λειτουργήσουν σε ένα νέο και απαιτητικό εποπτικό πλαίσιο, οπότε οι επενδυτές από το εξωτερικό είναι κάτι παραπάνω από ευπρόσδεκτοι.

Ασφαλιστικές: Καλώς να ρθει το... δολάριο

«Το 2015 είχαμε την είσοδο ξένων επενδυτών στην ελληνική ασφαλιστική αγορά και τόσο ο κλάδος, όσο και η εγχώρια οικονομία γενικότερα, χρειάζονται τις επενδύσεις από το εξωτερικό στο μέλλον, προκειμένου να αναπτυχθούν».

Αυτά δήλωσε πρόσφατα ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, τονίζοντας επίσης δύο πράγματα: Πρώτον, τις θετικές μεσομακροπρόθεσμες προοπτικές που εμφανίζει ο κλάδος και δεύτερον, το γεγονός ότι η ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας θα ενισχύσει την ελληνική οικονομία μέσω και των μεγάλων επενδύσεων που θα τοποθετηθούν σε αυτήν.

Στα τέλη του 2015 είχαμε τη Fairfax, που εξαγόρασε από τη Eurobank την πλειοψηφία των μετοχών της Eurolife (κύκλοι προσκείμενοι στην τελευταία εμφανίζουν τους Καναδούς ενθουσιασμένους με την επένδυσή τους), ενώ μέσα στο 2016:

Πρώτον, ζητούμενο παραμένει το αν και πότε θα ολοκληρωθεί το deal μεταξύ του γερμανικού Ομίλου ERGO και της Τράπεζας Πειραιώς, με βάση το οποίο η δεύτερη θα πουλήσει στον πρώτο το 100% των μετοχών της θυγατρικής της ΑΤΕ Ασφαλιστικής (κύκλοι της αγοράς θεωρούν πως η ολοκλήρωση της συμφωνίας που έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά είναι θέμα λίγου χρόνου).

Δεύτερον, κάποια στιγμή είναι πιθανόν να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής από τον μητρικό τραπεζικό όμιλο, σε μια προσπάθεια του τελευταίου να αντλήσει πρόσθετη ρευστότητα και να τονώσει περαιτέρω την κεφαλαιακή του επάρκεια. Και τρίτον, θα υπάρξουν εταιρείες που θα βρεθούν σε διαδικασία αναζήτησης επενδυτών προκειμένου να καλύψουν κεφαλαιακά κενά, ή που θα επιδιώξουν να ενταχθούν σε μεγαλύτερα σχήματα προκειμένου να «σηκώσουν» τις βαριές υποδομές που απαιτεί το Solvency II. Άρα λοιπόν, είναι αρκετά πιθανόν να δούμε ξένους επενδυτές (ή ξένες εταιρείες που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα) να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να αποκτούν άλλες εταιρείες ή/και ασφαλιστικά χαρτοφυλάκια.

Οι ξένες εταιρείες που βρίσκονται στη χώρα κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και δεν δημοσιοποιούν οτιδήποτε σχετικά με τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι σε θέματα εξαγορών και επεκτάσεων στην ελληνική αγορά.

Ωστόσο, με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα, πιθανολογείται πως θα μπορούσαν να υπάρξουν ένας ή δύο ξένοι Όμιλοι που να αποφασίσουν να προχωρήσουν σε επιθετικές κινήσεις, αν παρουσιαστεί κάτι που τους ενδιαφέρει.
Χαρακτηριστική επίσης είναι η θέση του κ. Σαρρηγεωργίου, ότι «οι ελληνικές ασφαλιστικές εταιρείες τα πήγαν πολύ καλά πέρυσι σε ό,τι αφορά στις προετοιμασίες ενόψει του Solvency II, ωστόσο το πώς και κατά πόσο θα επηρεαστούν από το νέο αυτό θεσμικό πλαίσιο θα το δούμε σε ένα έτος από σήμερα».

Προς την ίδια κατεύθυνση είναι και η άποψη του κ. Νίκου Χαλκιόπουλου, αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Πίστης:

«Το νέο πλαίσιο απαιτεί διπλάσια εποπτικά κεφάλαια σε σχέση με το παλαιό. Αν αυτά τα διπλάσια εποπτικά κεφάλαια δεν αντληθούν από επενδυτές που θα θελήσουν να τα συνεισφέρουν -πράγμα δύσκολο-, τότε θα πρέπει να προκύψουν από τις κερδοφορίες των εταιρειών» και επίσης ότι «οι εταιρείες που έχουν ασφάλιστρα χαμηλότερα των 50 εκατ. ευρώ θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα τόσο ακριβό εποπτικό πλαίσιο, έτσι ώστε να παρακινηθούν να συνενωθούν με άλλες εταιρείες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v