Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Με τρεις προκλήσεις ξεκίνησε το 2016

Ποια εμπόδια καλούνται να ξεπεράσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τους πρώτους μήνες του 2016. Κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να ανακάμψει η παραγωγή σε σχέση με τα ήδη πολύ χαμηλά τρέχοντα επίπεδά της.

Ασφαλιστικές: Με τρεις προκλήσεις ξεκίνησε το 2016

«Το 2016 ξεκίνησε και επί του παρόντος οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν σπεύσει να δηλώσουν πως δεν θα χρειαστούν επιπρόσθετα κεφάλαια, λόγω της υιοθέτησης του Solvency II. Ωστόσο αυτό μένει να αποδειχτεί πόσο αληθές είναι τους επόμενους μήνες», δήλωσε στο Euro2day.gr παράγοντας της εγχώριας αγοράς, συμπληρώνοντας πως «πάντα υπάρχουν κίνδυνοι που μπορούν να ανατρέψουν τα δεδομένα και τους αρχικούς σχεδιασμούς των εταιρειών».

Για παράδειγμα, υπάρχουν αρκετές εταιρείες του κλάδου που εξακολουθούν να διαθέτουν εντός Ελλάδας το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεών τους και έτσι σε καμιά περίπτωση δεν θα ήθελαν ούτε τις τιμές των ελληνικών κρατικών ομολόγων να υποχωρήσουν (μετά την περυσινή μεγάλη άνοδο που σημείωσαν, εξέλιξη που ευνόησε την κερδοφορία τους), ούτε φυσικά και τα σενάρια εξόδου της χώρας από τη ζώνη του ευρώ να επανέλθουν στην επικαιρότητα. Τα ακριβώς αντίθετα θα επιθυμούσαν.

«Υπερκαλύπτουμε με χαρακτηριστική άνεση όλες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις του Solvency II, αλλά έχουμε μεγάλες θέσεις σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία και κυρίως σε κρατικά ομόλογα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η πορεία των αποδόσεων (yields) των κρατικών τίτλων θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία (οι τιμές τους θα ανεβούν), όπως άλλωστε έγινε και κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015», δηλώνει στο Euro2day.gr γενικός διευθυντής μικρομεσαίας ασφαλιστικής εταιρείας.

Αν όμως το ζήτημα των κεφαλαίων που ενδεχομένως να προκύψει θα απασχολήσει τους ασφαλιστικούς ομίλους για μία ίσως φορά, το πρόβλημα της καθημερινής τους λειτουργίας θα τους ταλαιπωρεί σε καθημερινή βάση.

Γνωστός παράγοντας της αγοράς, σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την παραγωγή του ενδεκαμήνου του 2015 (-5,9% στο σύνολο με -3,6% στη Ζωή και -8% στους Γενικούς Κλάδους, ενώ το Νοέμβριο είχαμε -28% στη Ζωή και -2% στους Γενικούς Κλάδους), σημείωσε:

«Μέσα στο 2016 καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε ταυτόχρονα τρία σημαντικά προβλήματα.

Το πρώτο είναι η σταθερά μειούμενη αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, με αποτέλεσμα -συχνά- να πρέπει να δουλεύουμε εντατικά προκειμένου να διατηρήσουν τα συμβόλαιά τους, ή έστω να τα αντικαταστήσουν με κάποια χαμηλότερου κόστους. Προσαρμόζουμε λοιπόν τα προϊόντα στις ανάγκες τους, τους δίνουμε τη δυνατότητα να πληρώνουν με άτοκες δόσεις και επιπλέον τους ενημερώνουμε συνεχώς για τις νέες ανάγκες τους, που είναι μεγαλύτερες μέσα στο υπάρχον περιβάλλον της οικονομικής κρίσης. Σήμερα -σε αντίθεση με το παρελθόν- οι πελάτες μας έχουν κατανοήσει τη σημασία της ασφαλιστικής κάλυψης στη σύνταξη, την υγεία, την αστική ευθύνη, την κατοικία, ωστόσο τους λείπουν τα χρήματα.

Το δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό της επιβολής των capital controls. Όσο το καθεστώς κεφαλαιακών ελέγχων διατηρείται, τόσο δυσκολευόμαστε να προσφέρουμε στους πελάτες μας τα προϊόντα που χρειάζονται, με αποτέλεσμα να περιορίζεται το οπλοστάσιό μας στον κλάδο Ζωής και στις επενδύσεις. Το πόσο επηρέασαν τα capital controls την παραγωγή των ζωικών προϊόντων, προκύπτει από το ότι στο εξάμηνο του 2015 η σχετική παραγωγή έτρεχε με +15%, στο εννεάμηνο με +1,4% και στο ενδεκάμηνο είχε υποχρεωθεί σε πτωτική τροχιά (-3,6%)!

Και το τελευταίο πρόβλημα σχετίζεται με τις αυξημένες -και περισσότερο κοστοβόρες- διαδικασίες που επιβάλλει το Solvency II. Δύσκολα θα μπορεί να λειτουργήσει ικανοποιητικά σε βάθος χρόνου ασφαλιστική εταιρεία με παραγωγή χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ», ειπώθηκε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτά σενάρια για σειρά συγχωνεύσεων τόσο μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών, όσο και μεταξύ διαμεσολαβητών του κλάδου.

Από την άλλη πλευρά πάντως, θεωρείται πως στον βαθμό που η κυβέρνηση συμφωνήσει γρήγορα με τους Ευρωπαίους δανειστές και αποκλιμακωθεί η υπάρχουσα οικονομική αβεβαιότητα, θα μπορούσε να ξεκινήσει ανοδική πορεία και στην ασφαλιστική παραγωγή, έστω και σε σχέση με τα ιδιαίτερα χαμηλά τρέχοντα επίπεδα ζήτησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v