Τι ετοιμάζουν κυβέρνηση-ΕΚΤ για τα senior bonds

Οι δύο πλευρές καλούνται να βρουν τρόπο πρακτικής εφαρμογής της πολιτικής οδηγίας του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου, η οποία έθεσε ζήτημα συμμετοχής των κατόχων senior bonds στο βάρος διάσωσης των ελληνικών τραπεζών.

Τι ετοιμάζουν κυβέρνηση-ΕΚΤ για τα senior bonds

Σε ανοικτή γραμμή με τις νομικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του βαθμού συμμετοχής των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης (senior bonds) στη διάσωση των ελληνικών τραπεζών.

Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, οι κάτοχοι senior bonds δεν κινδυνεύουν με συμμετοχή σε κινήσεις αναδιάρθρωσης παθητικού, παρά μόνο αν μια τράπεζα οδηγηθεί σε εξυγίανση. Στόχος, όμως, των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι να αποφύγουν την εξυγίανση, εξασφαλίζοντας την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου και του AQR από ιδιωτικά κεφάλαια, ώστε να θεωρηθεί ότι λαμβάνουν κρατική βοήθεια με όρους αγοράς.

Οι συζητήσεις μεταξύ κυβέρνησης και νομικής υπηρεσίας της ΕΚΤ αφορούν στις μεταβατικές διατάξεις που θα προβλέπει το επικαιροποιημένο πλαίσιο μόνο για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών και θα ισχύσουν έως το τέλος του έτους, καθώς εν συνεχεία τίθεται σε εφαρμογή το σύνολο των διατάξεων της κοινοτικής οδηγίας BRRD.

Οι δύο πλευρές καλούνται να βρουν τρόπο πρακτικής εφαρμογής της πολιτικής οδηγίας του Eurogroup του περασμένου Αυγούστου, η οποία έθεσε ζήτημα συμμετοχής των κατόχων senior bonds στο βάρος διάσωσης των ελληνικών τραπεζών.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το επικαιροποιημένο πλαίσιο θα προβλέπει στις μεταβατικές διατάξεις τη συμμετοχή υπό προϋποθέσεις των senior bonds στο κόστος διάσωσης των ελληνικών τραπεζών.

Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται στο να μη δημιουργηθεί προηγούμενο για το σύνολο των ευρωπαϊκών τραπεζών και να διασφαλισθεί ότι δεν θα υπάρξουν νομικές επιπλοκές.

Το αν και πώς θα επιτευχθεί, θα έχει άμεση επίπτωση στον σχεδιασμό των τραπεζών για κινήσεις ενεργητικής διαχείρισης παθητικού μέσω των οποίων επιδιώκουν να μειώσουν τα κεφάλαια που θα πρέπει να βρουν από τις αγορές για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών του βασικού σεναρίου.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ήδη ασφυκτικά καθώς, αν το σχέδιο νόμου κατατεθεί την επόμενη Δευτέρα στη Βουλή και ψηφισθεί εντός της επόμενης εβδομάδας, μία ή δύο τράπεζες ίσως αναγκαστούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία διάθεσης νέων μετοχών μέσω βιβλίου προσφορών (book building), χωρίς να έχουν την τελική εικόνα των αποτελεσμάτων της προαιρετικής δημόσιας προσφοράς στους ομολογιούχους.

Όλα αυτά σε ένα δύσκολο περιβάλλον, καθώς σε έναν μήνα τέσσερις τράπεζες θα πρέπει να βρουν κεφάλαια της τάξης των 6,5 με 8 δισ. ευρώ, με τα αμερικανικά επενδυτικά κεφάλαια να κλείνουν βιβλία χρήσης και τη θετική έκβαση της αξιολόγησης από την Τρόικα να μετατίθεται για τον Δεκέμβριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v