Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βαλτωμένο» το β' εξάμηνο για τον ασφαλιστικό κλάδο

Η κατακόρυφη πτώση της ασφαλιστικής παραγωγής δεν περιορίζεται στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, αλλά συνεχίζεται σε σημαντικό βαθμό μέχρι σήμερα. Γκρίζες οι προσδοκίες τουλάχιστον έως και το τέλος της φετινής χρονιάς.

«Βαλτωμένο» το β εξάμηνο για τον ασφαλιστικό κλάδο

Τρόπους προσαρμογής στα νέα δεδομένα αναζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου αφενός, να αμβλύνουν τις επιπτώσεις από την πολύ χαμηλότερη παραγωγή του δευτέρου εξαμήνου και αφετέρου, προκειμένου να λειτουργήσουν σε καθεστώς Solvency II από την αρχή κιόλας του επόμενου έτους.

Τα στοιχεία της παραγωγής του Αυγούστου που ανακοινώθηκαν χθες προκάλεσαν σοκ (-39,8% στον κλάδο ζωής, -8,5% στους γενικούς κλάδους και -25,9% στο σύνολο) και χαρακτηριστικές ήταν οι αναφορές του προέδρου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος κ. Αλέξανδρου Σαρηγεωργίου για «ιστορικό χαμηλό μηνιαίας παραγωγής στον κλάδο ζωής» και κυρίως πως «υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων από την πολιτεία για την υποβοήθηση της οικονομίας.

Για την ασφαλιστική αγορά, η χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών ώστε να ομαλοποιηθούν οι εργασίες των ασφαλιστικών εταιριών στον κλάδο ζωής αποτελεί επείγουσα προτεραιότητα».

Το Euro2day.gr βέβαια είχε προϊδεάσει έγκαιρα τους αναγνώστες του για το τι ερχόταν, με χαρακτηριστικά δημοσιεύματα αυτά της 19ης Αυγούστου («Μνημονιακή επιδρομή στον ασφαλιστικό κλάδο») και της 22ας Σεπτεμβρίου («Κακά μαντάτα για το β' εξάμηνο»).

Τα δυσάρεστα νέα βέβαια για την ασφαλιστική βιομηχανία δεν περιορίζονται μόνο στο ότι τα στοιχεία του διμήνου Ιουλίου-Αυγούστου ήταν ιδιαίτερα πτωτικά, αλλά κυρίως προσδιορίζονται στο γεγονός ότι η ασφαλιστική αγορά έχει αλλάξει δραστικά μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων στις 28 Ιουνίου του 2015.

Έτσι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η αναιμική πορεία της παραγωγής διατηρήθηκε και μέσα στον Σεπτέμβριο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν φανεί ουσιαστικά δείγματα ανάσχεσής της.

Στο μέτωπο των κεφαλαιακών ελέγχων, το γεγονός ότι επετράπη εκ νέου η καταβολή περιοδικών καταβολών στα αντίστοιχα παλαιά επενδυτικά συμβόλαια αποτελεί μεν μια κάποια θετική εξέλιξη, ωστόσο δεν είναι σε θέση να αναστρέψει τη γενικότερη κατάσταση.

Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα γεγονότα που προβληματίζουν τους παράγοντες της αγοράς για την πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής και των οικονομικών αποτελεσμάτων των εταιρειών έως το τέλος του έτους.

Ένα από αυτά είναι η συνεχιζόμενη «παγωμένη» κατάσταση στον χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων, όπου επιτρέπονται μόνο οι πωλήσεις μεριδίων, με το αντίτιμο να μην μπορεί να επενδυθεί, καθώς θεωρείται «παλαιό χρήμα».

Ένας δεύτερο αρνητικό γεγονός είναι το συνεχιζόμενο πάρτι μειώσεων στα τιμολόγια του κλάδου οχημάτων (εντείνεται και ο ανταγωνισμός από τις ΕΠΥ, που κερδίζουν μερίδια αγοράς).

Απώλειες στα αποτελέσματα των εταιρειών προκαλεί επίσης και η αύξηση του Φόρου Κύκλου Εργασιών στα ασφάλιστρα, επιβάρυνση που ψηφίστηκε μέσα στο καλοκαίρι και τελικά απορροφήθηκε από την πλειονότητα των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τέλος, παράγοντα προβληματισμού αποτελεί και το μεγάλο ποσό των χρημάτων που μέσα στο τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς θα φύγει από τις τσέπες των νοικοκυριών και θα κατευθυνθεί στο ταμείο του Υπουργείου Οικονομικών.

Και αυτό γιατί όσο και αν οι Έλληνες έχουν αντιληφθεί πλέον την ανάγκη για τη σύναψη συνταξιοδοτικών προγραμμάτων και συμβολαίων υγείας, το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημά τους φρενάρει το ύψος της ζήτησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v