«Γεφύρι της Άρτας» η διαχείριση της πρώην Λαϊκής στην Ελλάδα

Οι μακρόχρονες καθυστερήσεις, η δυσφορία της τρόικας, τα νομικά εμπόδια και οι βαριές καταγγελίες του προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλα Παπαδόπουλου για κακοδιαχείριση.

«Γεφύρι της Άρτας» η διαχείριση της πρώην Λαϊκής στην Ελλάδα

Σε... γεφύρι της Άρτας έχει εξελιχθεί το ζήτημα της αξιοποίησης της περιουσίας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας, γεγονός που έχει επιπτώσεις τόσο στο Νησί της Αφροδίτης, όσο και στην Ελλάδα, καθώς στο χαρτοφυλάκιο του πάλαι ποτέ κυπριακού ομίλου συμπεριλαμβάνονται και θυγατρικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Με το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο τον Μάρτιο του 2013, η πάλαι ποτέ Λαϊκή Τράπεζα:

Πρώτον, «πούλησε» τις τραπεζικές της δραστηριότητες στην Ελλάδα στον Όμιλο Πειραιώς.

Και δεύτερον, η υπόλοιπη Τράπεζα διαχωρίστηκε σε «καλή» (που εισφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου) και σε «κακή», τη διαχείριση της οποίας ανέλαβε για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας αρχικά η κ. Άντρη Αντωνιάδου.

Η ελληνική εμπλοκή στο συγκεκριμένο ζήτημα ξεκινά από το γεγονός ότι στην «κακή Λαϊκή» συμπεριλαμβάνονται και θυγατρικές της πρώην Τράπεζας, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πρόκειται για την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (ή IBG, γνωστή χρηματιστηριακή εταιρεία που διαθέτει τραπεζική άδεια), τη Λαϊκή ΑΕΔΑΚ, τη Λαϊκή Leasing και τη Λαϊκή Factoring.

To γεγονός πάντως ότι 2,5 χρόνια μετά το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας, οι θυγατρικές της Ελλάδας δεν έχουν ακόμη πουληθεί, έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία τόσο της κυπριακής κυβέρνησης, όσο και της τρόικας, καθώς αποτελεί κοινή παραδοχή πως ο χρόνος δουλεύει εναντίον των συμφερόντων της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα προσδοκώμενα τιμήματα (ζημιογόνα αποτελέσματα τουλάχιστον για τις δύο κυριότερες θυγατρικές).

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι τον Μάρτιο του 2015 (περίπου δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων της) είχε υποβάλει την παραίτησή της η διαχειρίστρια κ. Άντρη Αντωνιάδου και τη θέση της έλαβε ο κ. Κρις Παύλου, ο οποίος «έτρεχε» την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, χωρίς όμως από τότε να έχει ολοκληρωθεί οποιοδήποτε deal αφορούσε τουλάχιστον τις θυγατρικές της Ελλάδας.

Το όλο κλίμα πάντως «βάρυνε» ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, μέσα από τις πρόσφατες καταγγελίες για κακοδιαχείριση στην Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) στις οποίες προέβη ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος κ. Νικόλας Παπαδόπουλος και δεσμεύθηκαν να ελέγξουν οι αρχές.

Όπως δημοσιεύεται στην κυπριακή ιστοσελίδα stockwatch, «ο κ. Παπαδόπουλος, επικαλούμενος πληροφορίες, υποστήριξε πως κάποια μέλη του διοικητικού συμβουλίου της IBG προχώρησαν σε αύξηση των απολαβών τους και κάποια διευθυντικά στελέχη αγόρασαν πολυτελή οχήματα, με τα χρήματα των Κυπρίων καταθετών. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κάλεσε την Κεντρική Τράπεζα να απαντήσει κατά πόσο η διαχείριση της IBG, η οποία γίνεται από τον διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας, είναι η καλύτερη και ζήτησε την κατάθεση στοιχείων».

Επίσης, δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου αναφέρουν πως «36 μήνες μετά το bail-in της Λαϊκής και μετά την απραξία των κυπριακών αρχών, την πώληση των περιουσιακών της στοιχείων αναλαμβάνει από το 2016, ο νεοσύστατος μηχανισμός εξυγίανσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στην ουσία πρόκειται για έναν δεύτερο σύμβουλο πέραν από αυτόν που έχει ορίσει η κυπριακή πλευρά (πέρα δηλαδή της IBG, που ταυτόχρονα είναι σύμβουλος πώλησης, αλλά και το βασικότερο περιουσιακό στοιχείο που προορίζεται για εκποίηση). Ρόλος του νέου συμβούλου είναι να ενισχύσει τις προσπάθειες ρευστοποίησης των συγκεκριμένων (αλλά και λοιπών) περιουσιακών στοιχείων.

IBG και Λαϊκή ΑΕΔΑΚ

Η IBG πρόκειται για το σημαντικότερης αξίας περιουσιακό στοιχείο της Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα, με καθαρή θέση γύρω στα 80-90 εκατ. ευρώ, με ισχυρή ρευστότητα και με τραπεζική άδεια στην κατοχή της. Η IBG προχώρησε με τη σειρά της σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, ωστόσο το αποτέλεσμά της εξακολουθεί να είναι ζημιογόνο, λόγω και της γενικότερης συγκυρίας που επικρατεί στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά.

Η αλήθεια είναι πως κατά το παρελθόν υπήρξε κατά καιρούς αγοραστικό ενδιαφέρον τόσο γι' αυτήν (βλέπε ομάδα επενδυτών υπό τον κ. Απόστολο Ταμβακάκη) όσο και για τη Λαϊκή ΑΕΔΑΚ (από τον επιχειρηματία κ. Γκιούρα), ωστόσο καμιά από αυτές τις κινήσεις δεν κατέληξαν σε deal.

Στην αγορά υπάρχουν αρκετές εκτιμήσεις γύρω από το τι μπορεί να έφταιξε για την παρατηρηθείσα καθυστέρηση πώλησης των εδώ θυγατρικών (ορισμένοι επισημαίνουν πόσο πιο γρήγορα έδρασε στην ανάλογη περίπτωση η Τράπεζα Κύπρου), πλην όμως ένα από τα εμπόδια ήταν και η νομική εμπλοκή από την υπόθεση του εμπρησμού του τραπεζικού καταστήματος της πρώην Λαϊκής Τράπεζας επί της οδού Σταδίου το 2010.

Υ.Γ.: Απαντώντας στον κυπριακό Τύπο, ο κ. Κρις Παύλου απέρριψε τις κατηγορίες του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, δηλώνοντας ότι αυτές πλήττουν το συμφέρον της IBG.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v