Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Τι περιμένουν μετά τις εκλογές

«Κλειδί» το περιεχόμενο της συμφωνίας της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα για το ασφαλιστικό. Οι θέσεις των πολιτικών κομμάτων, τα άδεια πορτοφόλια των νοικοκυριών και το «μικρό καλάθι» των παραγόντων της αγοράς.

Ασφαλιστικές: Τι περιμένουν μετά τις εκλογές

«Μικρό καλάθι» φαίνεται να κρατούν οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις μετεκλογικές εξελίξεις και ειδικότερα σχετικά με τις συζητήσεις που θα διεξαχθούν για το ασφαλιστικό μέσα στον επόμενο μήνα.

«Το βασικότερο απ' όλα είναι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει να σταθεροποιήσει την κατάσταση και η οικονομία να αρχίσει και πάλι να βρίσκει τον βηματισμό της», δήλωσε στο Euro2day.gr γνωστός παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας πως «καλό θα ήταν να νομοθετηθεί η δυνατότητα δραστηριοποίησης των ασφαλιστικών εταιρειών στα επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας ασφάλισης), ωστόσο δεν θα πρέπει να νομιστεί ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε έντονη ανάπτυξη της ασφαλιστικής βιομηχανίας από τη μια μέρα στην άλλη».

Η ουσία είναι πως η Ελλάδα έχει υπογράψει στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου την αναμόρφωση του ασφαλιστικού της συστήματος, πράγμα που θα πρέπει να συμφωνηθεί με την τρόικα μέσα στον Οκτώβριο.

Προφανώς, μεταξύ των ζητημάτων που θα τεθούν θα είναι και αυτό των επαγγελματικών ταμείων, χωρίς όμως να είναι γνωστή η τελική έκβαση που θα λάβει το ζήτημα.

Επί των ημερών της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας - ΠΑΣΟΚ είχε προκριθεί να θεσπιστεί πλαίσιο όπου -με τη σύμφωνη γνώμη της Τραπέζης της Ελλάδος- οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να παίξουν ενεργό ρόλο στη διαχείριση των επαγγελματικών ταμείων. Η Τράπεζα της Ελλάδος φαίνεται να είχε υιοθετήσει και αυτή μια τέτοια θέση, επισημαίνοντας τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης.

Η ουσία είναι πως ενώ το σχετικό θεσμικό πλαίσιο αναμενόταν προς ψήφιση στα μέσα του 2014, αναβλήθηκε αρχικά για τον Ιούνιο του 2015. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η νέα κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ) που προέκυψε τον Ιανουάριο του 2015 δήλωσε μέσω του υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη την αντίθεσή της σε ένα τέτοιο σχέδιο.

Η επόμενη μέρα

Λίγες ημέρες λοιπόν πριν τις εκλογές-ντέρμπι της 20ής Σεπτεμβρίου:

Η Νέα Δημοκρατία δηλώνει θετική (βλέπε απόψεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη) στην ενεργή συμμετοχή των ασφαλιστικών εταιρειών στα επαγγελματικά ταμεία.

Η τρόικα -που αναμφίβολα έχει βαρύνοντα ρόλο στη διαπραγμάτευση- λέγεται πως δείχνει φίλα προσκείμενη προς μια τέτοια κατεύθυνση.

• Και σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ ενδεχομένως να έχει βάλει... κάποιο νερό στο κρασί του.

Πάντως, κανείς μέχρι σήμερα δεν μπορεί να προδικάσει το αποτέλεσμα των συζητήσεων.

Η ουσία όμως είναι πως οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς κρατούν... μικρό καλάθι.

«Αναμφίβολα, μια θετική εξέλιξη στο θεσμικό πλαίσιο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού προβλήματος και οι ασφαλιστικές εταιρείες είναι σε θέση να συμβάλουν θετικά. Παρ' όλα αυτά, τα οφέλη για τον κλάδο θα έρθουν σε βάθος χρόνου. Αυτή την περίοδο τα οικονομικά των νοικοκυριών είναι τόσο πιεσμένα που δεν αναμένεται να διατεθούν μεγάλα ποσά προς την ασφαλιστική βιομηχανία, παρά το γεγονός ότι οι συμπολίτες μας έχουν πλέον αρχίσει να καταλαβαίνουν τι γίνεται. Σχεδόν όλοι έχουν αντιληφθεί ότι η κοινωνική σύνταξη από μόνη της δεν αρκεί και πως θα πρέπει να αποταμιεύουν από τώρα προκειμένου να διαθέτουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα μετά τη συνταξιοδότησή τους. Η οικονομική δυσχέρεια των πολιτών προκύπτει και από τη ζήτηση για τα τρέχοντα ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα, η οποία εξακολουθεί να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα».

Με άλλα λόγια, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι θα πρέπει πρώτα να αρχίσει να σταθεροποιείται και να ανακάμπτει η πραγματική οικονομία και μετά οι ασφαλιστικές εταιρείες να προσδοκούν σημαντικά έσοδα από τον τομέα της συνταξιοδότησης.

«Μέχρι τα ποσά αυτά να φτάσουν σε ένα υψηλό επίπεδο, θα μεσολαβήσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια», εκτιμά στέλεχος γνωστής ασφαλιστικής εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v