Πρωτογενές πλεόνασμα 2,7 δισ. ευρώ με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Λογαριασμών, το οποίο περιορίζεται σε 1,2 δισ. ευρώ αν αφαιρεθούν τα SMPs της ΕΚΤ, εμφανίζει ο προϋπολογισμός στο εντεκάμηνο.
Όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, τα στοιχεία αυτά είναι απολύτως συμβατά με τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα (σε όρους Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής) ύψους 800 εκατ. ευρώ στο σύνολο του έτους. Στις εκτιμήσεις αυτές το οικονομικό επιτελείο έχει και τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.
Πάντως παρά την «επιτυχία» του προϋπολογισμού, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου παραδέχονται ότι το πρόγραμμα έχει αποτύχει σε τρία σημεία: στη μείωση της ανεργίας, στη μείωση της φτώχειας και στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Και στους τρεις δείκτες, παρά τη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας, η πραγματικότητα είναι καταλυτική και απογοητευτική.
Από τα στοιχεία του ΓΛΚ, για το εντεκάμηνο προκύπτουν επίσης τα εξής:
· Έλλειμμα κρατικού προϋπολογισμού: Διαμορφώθηκε σε 3,2 δισ. ευρώ από 12,9 δισ. το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
· Καθαρά έσοδα κρατικού προϋπολογισμού: Στα 47,2 δισ. ευρώ με αύξηση 2,8% σε σχέση με πέρυσι. Αν εξαιρεθούν τα SMPs, διαμορφώνονται 200 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού, σημειώνεται μείωση 0,4% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και διαμορφώνονται σε 42,7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, τα έσοδα ανέρχονται στο επίπεδο των στόχων που έχουν τεθεί.
· Πρωτογενείς δαπάνες: Στα 39,3 δισ. ευρώ, 7,3% χαμηλότερα σε σχέση με πέρυσι και 500 εκατ. ευρώ χαμηλότερα σε σχέση με τον επικαιροποιημένο στόχο.
· Ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις: Έχουν πληρωθεί 5,5 δισ. ευρώ -(από τα 8 δισ. ευρώ) που προβλέπονταν για το σύνολο του έτους. Το πρόβλημα είναι ότι δημιουργούνται και νέες υποχρεώσεις, οι οποίες θα καθοριστούν στο τέλος του έτους, αλλά σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα οι οφειλές αυτές έχουν ενσωματωθεί στις προβλέψεις για πρωτογενές πλεόνασμα.
· Δαπάνες Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων: Στα 4 δισ. ευρώ, χαμηλότερες κατά 250 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, αλλά αυξημένες κατά 320 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι . Εκτιμάται ότι στο τέλος του έτους οι υστερήσεις θα καλυφθούν.
Η ανακοίνωση του υπουργείου
Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2.710 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 1.419 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.659 εκατ. ευρώ παρουσιάζει ο προϋπολογισμός 11μήνου, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Εάν εξαιρεθούν τα έσοδα από τα ομόλογα SMPs της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τότε το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ ή στο 0,7% του ΑΕΠ.
Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 47.162 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση κατά 67 εκατ. ευρώ ή 0,1% έναντι του αναθεωρημένου στόχου. Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 42.738 εκατ. ευρώ, 57 εκατ. ευρώ ή 0,1% υψηλότερα έναντι των εκτιμήσεων πραγματοποιήσεων του 2013.
Το σύνολο των φορολογικών εσόδων διαμορφώθηκε σε 39.498 εκατ. ευρώ και υστέρησε οριακά κατά 43 εκατ. ευρώ ή -0,1% έναντι των εκτιμήσεων του 2013.
Οι δαπάνες
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 50.385 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 1.000 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου (51.384 εκατ. ευρώ).
Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 46.435 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του αναθεωρημένου στόχου κατά 745 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 523 εκατ. ευρώ έναντι του αναθεωρημένου στόχου (39.795 εκατ. ευρώ).
Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012 κατά 8.651 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 15,7%. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 3.111 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 7,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, καθώς και στη μείωση των τόκων κατά 5.501 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 48,1% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2012.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, το κράτος, μέσω ειδικής πίστωσης, αποπληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν μέχρι το τέλος του 2011 και μέχρι σήμερα, έχει πληρώσει 5,5 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές αυτές είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, καθώς εξοφλούν υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου παρελθόντων ετών που έχουν υπολογιστεί στα ελλείμματα των αντίστοιχων ετών. Ταυτόχρονα, οι επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν στα 2,5 δισ. ευρώ το ενδεκάμηνο του έτους.
Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων διαμορφώθηκαν περίπου στα 4 δισ. ευρώ, 320 εκατ. ευρώ υψηλότερα από πέρυσι, αλλά και 250 εκατ. ευρώ χαμηλότερα έναντι του επικαιροποιημένου στόχου.
* Δείτε αναλυτικά στοιχεία στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό».