Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρχισαν τα κόλπα με τα POS, μαζικοί έλεγχοι και νέες «καμπάνες»

Υπό ψήφιση ειδική διάταξη στη Βουλή. Πολλές καταγγελίες για ...«χαλασμένα» POS σε ταξί και λαϊκές. Υποχρεωτικές ειδικές ταμπέλες σε ελληνικά-αγγλικά. Ποιοι κινδυνεύουν με πρόστιμα 1.000-20.000 ευρώ!

Αρχισαν τα κόλπα με τα POS, μαζικοί έλεγχοι και νέες «καμπάνες»

Ταξί και λαϊκές αγορές, αποτελούν τα πρώτα πεδία εφαρμογής της νέας διάταξης νόμου που ψηφίζεται στη Βουλή και καθιερώνει ειδικές πινακίδες ενημέρωσης για τη δυνατότητα πληρωμών με κάρτα, παράλληλα με την αναγραφή γραμμής καταγγελιών από τους πολίτες για τους... «πονηρούληδες».

Η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS, αν και πέρασε από σαράντα κύματα, υλοποιήθηκε και πλέον σχεδόν όλη η αγορά -με ελάχιστες εξαιρέσεις οι οποίες κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα- δεν μπορεί να πάρει λεφτά από το POS αν ταυτόχρονα δεν εκδοθεί απόδειξη και από την ταμειακή μηχανή. Η διασύνδεση των δύο συστημάτων μπλοκάρει τη λήψη χρημάτων από POS χωρίς απόδειξη από την ταμειακή.

Μετά την απώλεια της μάχης της διασύνδεσης, όσοι είχαν τη ροπή να κόβουν αποδείξεις από το POS χωρίς να δείχνουν τις εισπράξεις τους στην εφορία, αναζητούν νέα παραθυράκια. Στο υπουργείο Οικονομικών και την ΑΑΔΕ έχουν φτάσει καταγγελίες κυρίως από καταναλωτές οι οποίοι επιχείρησαν να πληρώσουν σε ταξί ή σε λαϊκές αγορές με κάρτα, σύμφωνα με τις οποίες με διάφορες δικαιολογίες τα POS καθίστανται ανενεργά, κάνοντας μονόδρομο την πληρωμή με μετρητά. Και όπως είναι αυτονόητο, όταν κάποιος πληρώνει με μετρητά μόνο αυτονόητη δεν είναι η έκδοση της απόδειξης.

Στη βάση αυτών των καταγγελιών, το ΥΠΕΘΟ κατέθεσε διάταξη στη Βουλή με την οποία «παρέχεται η δυνατότητα στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να προσδιορίσει ειδικές δραστηριότητες, στις οποίες παρατηρείται φοροδιαφυγή μέσω της αποφυγής πληρωμής με κάρτα, και γι’ αυτές να ορίσει ειδικό τύπο σήμανσης, με τον οποίο οι επαγγελματίες στα ελληνικά και στα αγγλικά θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τη δυνατότητά τους να δέχονται πληρωμές μέσω POS και θα παρέχουν και τηλέφωνο για σχετικές καταγγελίες. Σε όσους παραλείπουν αυτή την υποχρέωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ από την ΑΑΔΕ ή από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή».

Πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι πρώτες στη λίστα είναι λαϊκές αγορές και ταξί, όπου δικαιολογίες του τύπου «δεν μας έχουν συνδέσει τα συστήματα ακόμα» ή «δεν έχει μπαταρία», δίνουν και παίρνουν… Η λίστα, θα διευρυνθεί και η απειλή ποινής 1.000 ευρώ αναμένεται να κάνει όσους επιδίδονται στο σπορ της φοροδιαφυγής να το ξανασκεφτούν.

Υπενθυμίζεται ότι για τη μη διασύνδεση ταμειακών και POS προβλέπεται πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ, εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος ή 20.000 ευρώ εφόσον πρόκειται για υπόχρεο τήρησης διπλογραφικού λογιστικού συστήματος.

Το πρόστιμο μειώνεται κατά 50%, όταν επιβάλλεται σε χρήστες τερματικών POS που ασκούν την δραστηριότητά τους σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, πλην των τόπων που έχουν ανακηρυχθεί ως τουριστικοί. Αν η ίδια παράβαση διαπραχθεί εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση εντός πενταετίας από την κοινοποίηση της αρχικής πράξης επιβολής προστίμου τριπλασιάζονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v