Στο 5,6% διαμορφώθηκε η ύφεση της ελληνικής οικονομίας το α' τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ύφεση 5,3%.
Έτσι, αναμένεται με ενδιαφέρον η πορεία του ΑΕΠ τόσο για το τρέχον έτος, όσο και για το 2014, με δεδομένη την... απόσταση στις προβλέψεις από τη μια πλευρά του υπουργείου Οικονομικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την άλλη του ΔΝΤ και του ΟΟΣΑ.
Το υπουργείο και η Κομισιόν εκτιμούν ότι εφέτος το ΑΕΠ θα μειωθεί κατά 4,2% συνολικά, για να περάσει σε θετικό πρόσημο (+0,6%) το επόμενο έτος. Αντίθετα, το ΔΝΤ επισήμως υιοθετεί την παραπάνω πρόβλεψη αλλά διατυπώνει και εκτιμήσεις για ύφεση 4,9% εφέτος και συνέχιση της πτώσης του ΑΕΠ το 2014 κατά 1,4%. Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του προβλέπει ύφεση της τάξεως του 1,2% το 2014.
Όπως επισημαίνει η ΕΛΣΤΑΤ, η διαφορά αυτή είναι αποτέλεσμα της χρησιμοποίησης στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση. Τα στοιχεία αυτά είναι είτε μηνιαία (όπως στοιχεία μηνός Μαρτίου εισαγωγών και εξαγωγών) είτε τριμηνιαία (όπως δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού).
Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 8,3% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012.
Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν 11,4% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012.
Μείωση 22,9% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, συμβάλλοντας θετικά στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ.
Μείωση 2,6% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 4,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν 12,4%.
Μείωση 7,8% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών υποχώρησαν 5,3% και οι εισαγωγές υπηρεσιών 17,8%.
***Δείτε εδώ αναλυτικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του α' τριμήνου 2013.