Απώλειες στη Wall μετά τις δηλώσεις της Fed

Με απώλειες ”έκλεισε” η Wall Street καθώς η ανακοίνωση της Fed για διατήρηση των ήπιων ρυθμών στις αυξήσεις επιτοκίων απογοήτευσε, σύμφωνα με τους αναλυτές, μερίδα των επενδυτών που προσδοκούσαν κάποια ένδειξη ότι οι αυξήσεις φθάνουν στο τέλος τους. Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη.

Με απώλειες ”έκλεισε” η Wall Street καθώς η ανακοίνωση της Fed για διατήρηση των ήπιων ρυθμών στις αυξήσεις επιτοκίων απογοήτευσε, σύμφωνα με τους αναλυτές, μερίδα των επενδυτών που προσδοκούσαν κάποια ένδειξη ότι οι αυξήσεις φθάνουν στο τέλος τους. Οριακές μεταβολές στην Ευρώπη.

Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ αύξησε τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου διατραπεζικού δανεισμού κατά 0,25 μονάδες βάσης από το 3% στο 3,25%, κάτι που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο. Πρόκειται για την ένατη συνεχόμενη αύξηση από τον περασμένο Ιούνιο.

Οι πιέσεις στην αγορά εντάθηκαν μετά τις ανακοινώσεις της Τράπεζας, ενώ προς τη λήξη της συνεδρίασης διευρύνθηκαν αρκετά.

Αν και η απόφαση της Fed ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, την προσοχή των επενδυτών απέσπασε για λίγο το deal, ύψους 35 δισ. δολ., για την εξαγορά της MBNA από την Bank of America.

Από τις μετοχές του Dow, τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε η Boeing μετά την ανακοίνωση ότι επέλεξε ως νέο διευθύνοντα σύμβουλο τον CEO της 3M, η μετοχή της οποίας δέχθηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις.

Μικρή ενίσχυση για τη μετοχή της Home Depot μετά την αναβάθμιση της σε ”overweight” από την Lehman Bros.

Πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Research in Motion καθώς οι αναλυτές προβλέπουν χαμηλότερα των αναμενόμενων κέρδη για την εταιρία.

Πτωτικά κινήθηκε η μετοχή της 3COM μία ημέρα μετά την ανακοίνωση ζημιών στο τέταρτο τρίμηνο σημαντικά μεγαλύτερων των αναμενόμενων.

To δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε άνοδο 1,92% στα 6,90 δολάρια, ενώ το ADR του ΟΤΕ κέρδισε 1,47%, στα 9,64 δολάρια. Πτώση 1,45% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 27,15 δολάρια.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώθηκε στις 10.274.97 μονάδες υποχωρώντας κατά 0,96%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινήθηκε πτωτικά κατά 0,58%, στις 2.056.96 μονάδες και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 0,71%, στις 1.191.32 μονάδες.

Με μικτά πρόσημα και οριακές μεταβολές ”έκλεισαν” οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο ενισχύθηκε 0,08% στις 5.113,20 μονάδες, ο DAX στη Φρανκφούρτη σημείωσε οριακή άνοδο 0,06% στις 4.586,28 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 υποχώρησε 0,06% στις 4.229,35 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την πορεία των ξένων αγορών στο α’ εξάμηνο του 2005, στην Wall Street, οι τρεις βασικοί δείκτες αναμένεται να κλείσουν με αρνητική απόδοση.

Μέχρι στιγμής εντός του έτους, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημειώνει ζημιές 3,5%, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχωρεί κατά 4,85% ενώ τις μικρότερες απώλειες, της τάξεως του 0,85% καταγράφει ο δείκτης S&P.

Αντίθετα, με κέρδη έκλεισαν οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές. Ειδικότερα, τα μεγαλύτερα κέρδη αποκόμισε ο CAC 40 στο Παρίσι, που σημείωσε άνοδο κατά 9,84%, ενώ ακολούθησαν ο DAX στη Φρανκφούρτη ενισχυμένος κατά 7,1% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 με άνοδο 5,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v