Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Φρένο στο ράλι της Wall από τη Fed

Η εκτίμηση των επενδυτών ότι η κεντρική τράπεζα "ξεμένει" από πυρομαχικά προβλημάτισε τους αγοραστές, βάζοντας τέλος στο ράλι ανακούφισης για την υπέρβαση του "γκρεμού". Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Με απώλειες έκλεισε η αμερικανική αγορά, με τη Fed να "προσγειώνει" τους επενδυτές μετά το διήμερο «πάρτι» για την επίτευξη συμφωνίας για την αποφυγή του δημοσιονομικού «γκρεμού».

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 13.391 μονάδες, ο S&P εμφάνισε απώλειες 0,23% στις 1.459 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,36% στις 3.101 μονάδες.

Όπως διαφάνηκε από τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας που δόθηκαν στη δημοσιότητα, η πλειοψηφία των μελών του ΔΣ εκτιμά ότι ο τελευταίος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (QE3) θα ολοκληρωθεί κάποια στιγμή το 2013, με τις απόψεις να διίστανται για το αν πρόκειται να συμβεί στα μέσα ή στο τέλος του έτους.

H είδηση προβλημάτισε τους επενδυτές, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα βάλει τέλος σε μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 45 δισ. δολαρίων από την Fed.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη, η Wall Street απεκόμισε τα μεγαλύτερα πρωτοχρονιάτικα κέρδη στην ιστορία της, αντιδρώντας στην επίτευξη της συμφωνίας για την αποφυγή μέτρων λιτότητας στον αμερικανικό προϋπολογισμό.

Από το στατιστικό μέτωπο σήμερα ανακοινώθηκαν μικτά μεγέθη για την αμερικανική απασχόληση. Οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας αυξηθηκαν κατά 10.000 την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αλλά οι προσλήψεις ιδιωτικό τομέα της αμερικανικής οικονομίας, διαμορφώθηκαν στις 215.000 τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία. Οι αναλυτές περίμεναν να δημιουργηθούν 140.000 νέες θέσεις.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία του ινστιτούτου Challenger που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, ο αριθμός των προγραμματισμένων απολύσεων στις αμερικανικές επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 43% τον Δεκέμβριο, στις 32.556.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η Wall Street Journal αναφέρει ότι η Gap Inc. θα αγοράσει την μάρκα γυναικείας μόδας Intermix.

Η Costco Wholesale Corp. εμφάνισε σημαντικά κέρδη μετά την ανακοίνωση αύξησης πωλήσεων Δεκεμβρίου 9%.

Στις υπόλοιπες αγορές, μικτά, σταθεροποιητικά πρόσημα επικρατούν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο δείκτης FTSE ενισχύθηκε 0,33% στις 6.047 μονάδες, ο DAX εμφάνισε απώλειες 0,29% στις 7.756 μονάδες, ενώ ο CAC κατέγραψε πτώση 0,35% στις 3.721 μονάδες.

Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο εμφάνισε μικρή κάμψη, στα 92,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ συνέχισε πτωτικά ο χρυσός, με απώλειες σχεδόν 1% στα 1,674 δολάρια την ουγκιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v