Η εκτίναξη του ελλείμματος προβληματίζει τη Wall

Οι δυσάρεστες εξελίξεις αναφορικά με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ που διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά επίπεδα ταρακούνησαν την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ωστόσο άνοιξε ανοδικά, με τον τεχνολογικό κλάδο να επωφελείται από την ανακοίνωση κερδοφορίας της Intel.

Οι δυσάρεστες εξελίξεις αναφορικά με το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ που διαμορφώνεται σε νέα ιστορικά επίπεδα ταρακούνησαν την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία ωστόσο άνοιξε ανοδικά, με τον τεχνολογικό κλάδο να επωφελείται από την ανακοίνωση κερδοφορίας της Intel.

Συγκεκριμένα, το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, στα 60,3 δισ. δολ. το Νοέμβριο, πυροδοτώντας πωλήσεις δολαρίου στην αγορά συναλλάγματος, με την ισοτιμία του έναντι του ευρώ να υποχωρεί κατά 0,8% στα 1,3225 δολ. Οι αναλυτές περίμεναν συρρίκνωση του μεγέθους στα 54 δισ. δολ.

Νωρίτερα, η Intel ανακοίνωσε πως τα έσοδα τετάρτου τριμήνου ενισχύθηκαν κατά 9,8% λόγω αυξημένων πωλήσεων ημιαγωγών. Η εταιρία μείωσε τα ελεύθερα αποθέματα κατά 18%, ενώ ακόμη πιο ενθαρρυντικό για τη βιομηχανία των ημιεπεξεργαστών είναι ότι ανακοίνωσε σημαντική ενίσχυση των κεφαλαιακών δαπανών για το 2005, τις οποίες προσδοκά να κυμανθούν μεταξύ 4,9 δισ δολ. και 5,3 δισ δολ. έναντι των 3,8 δισ. δολ. που δαπανήθηκαν εντός του 2004. Η μετοχή της Intel ενισχύεται πλέον του 4%.

Επενδυτικό ενδιαφέρον αναμένεται και για τον τίτλο της Apple Computer, μετά την αποκάλυψη του νέου Mac Mini και του iPod Shuffle από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρίας Steve Jobs, στην έκθεση Expo του Σαν Φρανσίσκο.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, η Microsoft ανακοίνωσε την παραίτηση του οικονομικού της διευθυντή, John Connors, κάτι που ωστόσο δεν αναμένεται να πλήξει την μετοχή της. ”Δεν προσδοκούμε διαταράξεις στις δραστηριότητες της Microsoft από την αποχώρηση του κ. Connors”, αναφέρει σε σχετική δήλωση στήριξης η Lehman Brothers.

Εν τω μεταξύ, θετική διαφαίνεται η αντίδραση των επενδυτών στη στρατηγική συνεργασία που συνήψαν οι Hewlett Packard και SBC Communications, στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.563,05 μονάδες με κέρδη 0,07%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται ανοδικά κατά 0,48%, στις 2.089,54 μονάδες και ο S&P 500 ενισχύεται κατά 0,11%, στις 1.184,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει απώλειες 0,54% στις 4.792,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να υποχωρεί κατά 0,19% στις 3.841,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.228,08 μονάδες με απώλειες 0,68%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v