Νέα εξαγορά στον κλάδο κινητής τηλεφωνίας των ΗΠΑ

Η Alltel, η έκτη μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, συμφώνησε να εξαγοράσει τη Western Wireless, μια μικρότερη εταιρία του κλάδου, έναντι ρευστού και μετοχών συνολικής αξίας 6,2 δισ. δολ.

του James Politi στη Νέα Υόρκη

Η Alltel, η έκτη μεγαλύτερη εταιρία κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ, συμφώνησε να εξαγοράσει τη Western Wireless, μια μικρότερη εταιρία του κλάδου, έναντι ρευστού και μετοχών συνολικής αξίας 6,2 δισ. δολ.

Τα διοικητικά συμβούλια των δύο εταιριών ενέκριναν τη συμφωνία την Κυριακή, ενώ οι λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα, σύμφωνα με αποκλειστικές πηγές των Financial Times.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, οι μέτοχοι της Western Wireless θα έχουν τη δυνατότητα επιλογής είτε να λάβουν μετοχές της Alltel σε σχέση ανταλλαγής 0,535 προς μια είτε να αποκομίσουν χρηματικό αντίτιμο για τους τίτλους τους. Η συμφωνία αποτιμά τη μετοχή της εταιρίας σχεδόν στα 40 δολ., με premium 40% έναντι της τιμής κλεισίματος της Παρασκευής.

Ο John Stanton, διευθύνων σύμβουλος της Western Wireless, θα συμμετάσχει στο διοικητικό συμβούλιο της Alltel μετά την επικύρωση της συμφωνίας. Οι περικοπές θέσεων εργασίας αναμένεται να είναι ελάχιστες, καθώς οι δραστηριότητες των δύο επιχειρήσεων δεν συμπίπτουν.

Η συγχώνευση ενδέχεται να σηματοδοτεί την έναρξη φάσης ενοποίησης των αμερικανικών περιφερειακών επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, μετά την περυσινή συγχώνευση μεταξύ της Nextel και της Sprint, καθώς και το deal εξαγοράς της AT&T Wireless από την Cingular.

Αυτές οι συμφωνίες μείωσαν τον αριθμό των μεγάλων ”παικτών”” στην εν λόγω αγορά από έξι στους τέσσερις, μεταξύ των οποίων και η Verizon Wireless και η T-Mobile, οδηγώντας πολλούς αναλυτές στο συμπέρασμα ότι η περαιτέρω ενοποίηση στον κλάδο θα αντιμετωπίσει νομοθετικούς περιορισμούς.

Εξαγοράζοντας τη Western Wireless, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας με το εμπορικό σήμα Cellular One, η Alltel επεκτείνει τη γεωγραφική της κάλυψη σε 19 ακόμη δυτικές πολιτείες. Η εταιρία που προκύπτει θα έχει 10 εκατ. συνδρομητές και ετήσια έσοδα της τάξεως των 10 δισ. δολ.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v