Τα hedge funds και η πρόκληση του 2005

Τις προβλέψεις του για το 2005 για ομόλογα, μετοχές και την πορεία που θα χαράξουν τα hedge funds καταθέτει στους Financial Times ο Bob Parker, αντιπρόεδρος της Credit Suisse Asset Management, ο οποίος προβλέπει πιέσεις στα funds που δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα το προηγούμενο έτος.

Bob Parker, αντιπρόεδρος της Credit Suisse Asset Management

Πως θα εξελιχθούν τα hedge funds εντός του 2005;

Είμαι θετικός ως προς την μεσομακροπρόθεσμη εικόνα της βιομηχανίας των hedge funds, καθώς τα δυο βασικά στοιχεία, της χρήσης μόχλευσης και των επενδύσεων long και short αποτελούν ελκυστικές μεθόδους αξιοποίησης κεφαλαίων σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Βραχυπρόθεσμα, πιθανόν κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2005, τα hedge funds ίσως δεχτούν κάποια πλήγματα. Ορισμένα κεφάλαια που δεν κατάφεραν να πετύχουν τις επιθυμητές αποδόσεις το 2004 θα χάσουν πελάτες και ενδεχομένως, ορισμένα να απομακρυνθούν από την αγορά. Τα υπόλοιπα hedge funds που αγωνίζονται να αποκομίσουν αποδόσεις θα δεχτούν πιέσεις για τις προμήθειες που λαμβάνουν.

Πιστεύω ότι ολοένα και περισσότεροι μικροεπενδυτές θα επενδύουν σε hedge funds. Υπάρχει μια μακροπρόθεσμη διαρκής τάση προς την αναζήτηση επενδύσεων με υψηλότερες επενδύσεις. Όμως, οι μικροεπενδυτές θα πρέπει να αντιληφθούν τους κινδύνους των επενδύσεων long/short και της μοχλευόμενης επένδυσης. Σε βάθος χρόνου, θα παρατηρήσουμε μια σύγκλιση των προμηθειών των hedge funds με τα απλά αμοιβαία κεφάλαια.

Είναι σωστή η αντίληψη ότι πολλά παραδοσιακά ιδρύματα του Λονδίνου χάνουν ταλέντα που απορροφώνται από τα hedge funds;

Ναι, έτσι είναι. Τα τελευταία 2-3 χρόνια, τα ταλέντα σαφώς μετακινούνται προς τα hedge funds. Όμως, εντός της επόμενης τριετίας, ίσως αλλάξουν τα πράγματα, αν οι παραδοσιακές επιχειρήσεις διαχειριστούν τις δραστηριότητές τους έτσι, ώστε να προσελκύσουν τα ταλέντα.

Πώς θα κινηθεί η μετοχική και η ομολογιακή αγορά εφέτος;

Εκτιμώ ότι οι χρηματιστηριακές αγορές θα κινηθούν καλύτερα το 2005 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά τα κέρδη θα είναι μετριασμένα στις ανεπτυγμένες αγορές, ίσως της τάξεως του 5-6%. Θεωρώ ότι οι αναδυόμενες αγορές θα υπεραποδώσουν ξανά και ίσως δούμε αποδόσεις της τάξης του 10-15%.

Στις ομολογιακές αγορές, νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι δύσκολα, με τις αποδόσεις να ξεπερνούν δύσκολα το 3-4%.

Σε μια κλίμακα αποδόσεων, νομίζω ότι οι αναδυόμενες αγορές έρχονται πρώτες, ενώ αυτή η χρονιά ανήκει στην Ασία. Μετά, οι αποδόσεις των κεφαλαιαγορών των ανεπτυγμένων αγορών και μετά οι ομολογιακές αγορές. Στις ανεπτυγμένες χρηματιστηριακές αγορές, η χρονιά ανήκει στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης.

© The Financial Times Limited 2005. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v