Πιέζει τον Nasdaq η Microsoft

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η αμερικανική κεφαλαιαγορά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, χωρίς κάποια ένδειξη για το αν διατηρείται το ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε εχθές, οδηγώντας τον δείκτη Dow Jones στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001. Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Microsoft, λόγω της αρνητικής έκβασης της δικαστικής της διαμάχης με την Κομισιόν.

Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει η αμερικανική κεφαλαιαγορά στο ξεκίνημα της συνεδρίασης, χωρίς κάποια ένδειξη για το αν διατηρείται το ευνοϊκό κλίμα που επικράτησε εχθές, οδηγώντας τον δείκτη Dow Jones στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001.

Νωρίτερα, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου, το ΑΕΠ της χώρας ενισχύθηκε κατά 4% τελικά, έναντι της πρώιμης καταμέτρησης στο 3,9%. Οι αναλυτές προσδοκούσαν διατήρηση του μεγέθους στο 3,9%. Στην έκθεση για το ΑΕΠ γ’ τριμήνου, εμφανίζεται οριακή ενίσχυση του πληθωρισμού. Οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν και τη μεγαλύτερη πηγή ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και για το τρίτο τρίμηνο, σημειώνοντας ενίσχυση κατά 5,1%, την μεγαλύτερη των τριών τελευταίων ετών.

Πιέσεις δέχεται η μετοχή της Microsoft μετά την πρωτόδικη απόρριψη της δικαστικής προσπάθειας αποφυγής των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως ανέφερε η εταιρία, θα συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Κομισιόν και θα κυκλοφορήσει έκδοση των Windows χωρίς το Media Player στην Ευρώπη, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν θα εφεσιβάλλει την δικαστική απόφαση.

Στις υπόλοιπες επιχειρηματικές εξελίξεις, με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των επενδυτών στην απόλυση του διευθύνοντα συμβούλου Franklin Raines και του οικονομικού διευθυντή Timothy Howard από την Fannie May, λόγω λογιστικών ατοπημάτων που οδήγησαν σε μαζική αναθεώρηση της κερδοφορίας των προηγουμένων ετών.

Σημαντική ενίσχυση σημειώνει η τιμή της μετοχής της Qualcomm, μετά από ενίσχυση των εκτιμήσεων της εταιρίας για την κερδοφορία τριμήνου.

Η Endo Pharmaceuticals ανακοίνωσε πως προσδοκά κέρδη της τάξεως των 1,18-1,20 δολ. ανά μετοχή για το 2005. Οι εκτιμήσεις της εταιρίας είναι χαμηλότερες αυτών των αναλυτών, για κέρδη 1,28 δολ. ανά μετοχή στο επόμενο έτος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τον Michael Ashbaugh, τεχνικό αναλυτή του CBS, η αμερικανική αγορά αναμένεται να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει ο αναλυτής, ο δείκτης Dow Jones έχει αποδώσει στο δίμηνο 10,6%, ο S&P 500 έχει αποδώσει 10,8% και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq, 13,8%. Ως εκ τούτου, στο δίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, αντιστάθμισε την καθοδική τάση εννέα μηνών. Όπως αναφέρει, η βραχυπρόθεσμη και η μακροπρόθεσμη τάση είναι ανοδική αλλά τα ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων δεν αφήνουν πεδίο για υπερβολική αισιοδοξία βραχυπρόθεσμα.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης Dow Jones διαμορφώνεται στις 10.757,05 μονάδες με απώλειες 0,02%, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας Nasdaq κινείται καθοδικά κατά 0,20%, στις 2.146,54 μονάδες και ο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,07%, στις 1.204,79 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, σε θετικό έδαφος βρίσκονται οι βασικές ευρωπαϊκές αγορές, με τον δείκτη FTSE 100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου να σημειώνει κέρδη 0,85% στις 4.773,60 μονάδες, τον γαλλικό δείκτη CAC 40 να ενισχύεται κατά 0,72% στις 3.797,41 μονάδες και τον δείκτη Dax του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης να διαμορφώνεται στις 4.232,37 μονάδες με κέρδη 0,42%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v