Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Goldman ώθησε σε νέο υψηλό 6 μηνών τον S&P

Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της G.S., τα εκ νέου καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και η ενδεχόμενη ενίσχυση της δύναμης πυρός του ΔΝΤ οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Πάνω από τις 1.300 μονάδες ο S&P.

Τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της Goldman Sachs, τα εκ νέου καλά οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ και η ενδεχόμενη ενίσχυση της δύναμης πυρός του ΔΝΤ οδήγησαν σε κέρδη τη Wall. Πάνω από τις 1.300 μονάδες ο S&P για πρώτη φορά μετά από 6 μήνες.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Davidson Cos., Fred Dickson, «επιτέλους, η Goldman Sachs διέκοψε το αρνητικό σερί αποτελεσμάτων στον τραπεζικό κλάδο της Wall».

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της Goldman Sachs μπορεί να μειώθηκαν κατά 58% στο δ΄ τρίμηνο, υπό την πίεση των ζημιών στον κλάδο της επενδυτικής τραπεζικής -το ίδιο συνέβη και στη Citigroup-, ωστόσο η κερδοφορία του ομίλου διατηρήθηκε οριακά πάνω από το 1 δισ. δολ., ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Άνοδος 7,4% για τον τίτλο.

Αντίστοιχα συνεχίστηκε και σήμερα το σερί των καλών μακροοικονομικών ανακοινώσεων στις ΗΠΑ. Τούτη τη φορά, η βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ ενισχύθηκε κατά 0,4% τον Δεκέμβριο μετά την απροσδόκητη μείωση 0,3% τον προηγούμενο μήνα.

Στο μέτωπο της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, θετικά υποδέχτηκε η χρηματιστηριακή αγορά της Νέας Υόρκης την απόφαση του ΔΝΤ να προχωρήσει στην ενίσχυση της δύναμης πυρρός της προκειμένου να διασφαλιστεί η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Bank of New York Mellon με την μετοχή ωστόσο να ενισχύεται λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης 1,5%. 

Άνοδος 3,1% για την μετοχή της Yahoo μετά την γνωστοποίηση αποχώρησης του Jerry Yang, εκ των ιδρυτών του τεχνολογικού κολοσσού.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο κρατήθηκε πάνω από τα 100 δολ. ανά βαρέλι παρά τις αρχικές ισχυρές πιέσεις μετά την γνωστοποίηση απόρριψης κατασκευής αγωγού στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα η τιμή του αργού υποχώρησε 0,2% στα 100,56 δολ. ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.660 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα σε σχέση με το δολάριο με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 1,286 δολ.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής εμφάνιζε άνοδο 12% στα 2,19 δολ. και το δικαίωμα της σημείωνε κέρδη 4,2%, στα 17,89 δολάρια.

Στη Wall, o Dow ενισχύθηκε 0,78%, στις 12.578,95 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 1,11%, στις 1.308,04 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε υψηλότερα 1,53%, στις 2.769,71 μονάδες.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, εναλλαγές προσήμων χαρακτήρισαν τις συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα δημοπρασιών ομολόγων από ευρωπαϊκές οικονομίες, ενώ παροδική εκτίναξη προκάλεσαν οι φημολογούμενες εξελίξεις στο ΔΝΤ.

Ο δείκτης FTSE έκλεισε τελικώς με άνοδο 0,15% στις 5.702 μονάδες, ο DAX με κέρδη 0,34% στις 6.355 μονάδες, ενώ ο CAC με πτώση 0,15% στις 3.265 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v