Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Βούλιαξαν" λόγω χρεών Wall και ευρωαγορές

Η υποβάθμιση του outlook του αμερικανικού χρέους από την S&P, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη ασκούν έντονες πιέσεις στην Wall Street και ωθούν τον χρυσό σε νέο ρεκόρ.

Η υποβάθμιση του outlook του αμερικανικού χρέους από την S&P, σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη ασκούν έντονες πιέσεις στην Wall Street και ωθούν τον χρυσό σε νέο ρεκόρ.

Ο οίκος αξιολογήσεων S&P υποβάθμισε τις προοπτικές (outlook) της αμερικανικής οικονομίας σε «αρνητικές», εξαιτίας του μεγάλου βάρους χρεών που φέρει το αμερικανικό δημόσιο. Ο οίκος αξιολογήσεων πιστοληπτικής ικανότητας διατήρησε την αξιολόγηση της οικονομίας των ΗΠΑ στο βέλτιστο επίπεδο του «AAA».

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,85% στις 12.115 μονάδες, ο S&P 1,71% στις 1.297 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,96% στις 2.711 μονάδες.

Οκτώ μετοχές υποχωρούν το πρωί για κάθε μια που ενισχύεται στο New York Stock Exchange, όπου ο όγκος των συναλλαγών ανέρχεται στα 388 εκατομμύρια μετοχές.

Την Παρασκευή, τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία οδήγησαν σε άνοδο τη Wall παρά τα απογοητευτικά αποτελέσματα α΄τριμήνου των Google και Bank of America. Στην εβδομάδα, εμφανίστηκε πτώση 0,3% για Dow και 0,6% για S&P και Nasdaq.

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων α΄τριμήνου κλιμακώνεται και στις επόμενες ημέρες κοινοποιούν μεγέθη το ένα πέμπτο των εταιριών του S&P 500.

Η μετοχή της Citigroup ενισχύεται καθώς ο τραπεζικός κολοσσός ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των αναμενόμενων.

Η μετοχη της Halliburton ενισχύεται 1,45% καθως τα καθαρά της κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν.

Η φαρμακοβιομηχανία Eli Lilly & Co. ανακοίνωσε μείωση κερδών στα 95 σεντς ανά μετοχή.

Από τον χώρο των deals, η ελβετική Synthes επιβεβαίωσε ότι διεξάγει συνομιλίες με την αμερικανική Johnson & Johnson σχετικά με πιθανή ένωση επιχειρήσεων.

Η βρετανική Smith & Nephew υποχωρεί κατόπιν φημών ότι είναι στόχος εξαγοράς της J&J.

Η κλιμάκωση της κρίσης χρεών στην ευρωζώνη και την υποβάθμιση των προοπτικών της αμερικανικής οικονομίας από την S&P, άσκησαν έντονες πιέσεις στα διεθνή χρηματιστήρια.
Με βαριές απώλειες στις τράπεζες, ο δείκτης FTSE έκλεισε 2,1% στις 5.870 μονάδες,, ο DAX 2,11% στις 7.027 μονάδες, ενώ ο CAC 2,35% στις 3.881 μονάδες.

Πτώση εμφανίζει η τιμή του πετρελαίου, με το συμβόλαιο Μαΐου 1,33 δολ. χαμηλότερα στα 108,33 δολ. ανά βαρέλι στο Globex. Το δολάριο εμφανίζει ήπια ανοδικές τάσεις, με το ευρώ να υποχωρεί 0,8% στα 1.4301 δολάρια.

Το συμβόλαιο Ιουνίου του χρυσού ενισχύεται σε επίπεδα ρεκόρ με άνοδο 11,8 δολάρια στα 1.496,30 δολάρια ανά ουγκιά στο Comex του New York Mercantile Exchange. Το προηγούμενο κλείσιμο του μετάλλου σε επίπεδα ρεκόρ ήταν την Παρασκευή, στα 1.486 δολάρια.

Μικτή ήταν η εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια, με κέρδη 0,2% στην Σαγκάη αλλά απώλειες στο Τόκιο και το Χονγκ Κονγκ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v