Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Συρία

Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα στην Συρία, στην κηδεία οχτώ νεκρών διαδηλωτών, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Μπασάρ Ασσάντ και απαιτώντας την παραίτηση του από την εξουσία.

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στη Συρία
Χιλιάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν την Δευτέρα στην Συρία, στην κηδεία οχτώ νεκρών διαδηλωτών, φωνάζοντας συνθήματα κατά του προέδρου Μπασάρ Ασσάντ και απαιτώντας την παραίτηση του από την εξουσία, μεταδίδει σε δημοσίευμα του το Reuters.

“Από δρόμο σε δρόμο, από σπίτι σε σπίτι, θέλουμε να σε ρίξουμε από την εξουσία, Μπασάρ” φώναζαν οι συγκεντρωμένοι σύμφωνα με μαρτυρίες στο Reuters.

Ακτιβιστές υποστήριξαν ότι οι οχτώ διαδηλωτές σκοτώθηκαν το βράδυ της Κυριακής κατά την διάρκεια διαδηλώσεων υπέρ ενός φυλετικού ηγέτη που βρίσκεται υπό κράτηση.

Σημειώνεται ότι ο Ασσάντ είχε υποσχεθεί το Σάββατο ότι η νομοθεσία για την αντικατάσταση του νόμου έκτακτης ανάγκης θα είναι έτοιμη μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Απευθυνόμενος στο νέο υπουργικό συμβούλιο, ο Ασσάντ δήλωσε ότι οι υπουργοί πρέπει να ετοιμάσουν ένα νόμο που θα περιέχει νέες ρυθμίσεις για τις διαδηλώσεις, οι οποίες κάτω από τον νόμο έκτακτης ανάγκης θεωρούνται παράνομες.

Ωστόσο, οι υποσχέσεις και οι δηλώσεις του δεν έχουν καταφέρει να αμβλύνουν την οργή των διαδηλωτών, οι οποίοι διεκδικούν περισσότερες πολιτικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Εκτός από την πόλη Χομς όπου έγινε η κηδεία, αναταραχές σημειώθηκαν και σε άλλες πόλεις της Συρίας. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους φωνάζοντας τα ονόματα νεκρών διαδηλωτών και συνθήματα κατά του καθεστώτος.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ουάσιγκτον Ποστ, οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν χρηματοδοτήσει κρυφά τους Σύριους αντιφρονούντες. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει προσφέρει ως και 6 εκ. δολάρια από το 2006 για την λειτουργία τηλεοπτικού δορυφορικού σταθμού από σύριους αντιφρονούντες στο Λονδίνο και έχει χρηματοδοτήσει δραστηριότητες στο εσωτερικό της Συρίας.

Η οικονομική βοήθεια,σύμφωνα με την εφημερίδα, ξεκίνησε κατά την διάρκεια της θητείας του προέδρου Μπους και συνεχίστηκε και με τον Μπάρακ Ομπάμα, παρά τις προσπάθειες του τελευταίου να ενισχύσει τις σχέσεις του με τον Ασσάντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v