Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Κινεζικός δράκος δεν τρόμαξε τη Wall

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Wall μετά την απρόσμενη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις 2 μηνών. Άνοδος 10% για την AIG.

Σταθεροποιητικά κινήθηκε η Wall μετά την απρόσμενη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια για δεύτερη φορά σε διάστημα μόλις 2 μηνών. Άνοδος 10% για την AIG. Ισχυρή πτώση σε Φρανκφούρτη, Παρίσι.

Συγκεκριμένα η απόφαση της Κίνας να αυξήσει –ανήμερα των Χριστουγέννων -κατά 25 μονάδες βάσης το κεντρικό επιτόκιο προκειμένου να τιθασεύσει τις εγχώριες πληθωριστικές πιέσεις, ώθησε τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Ωστόσο οι πιέσεις στη Wall περιορίστηκαν σημαντικά προς το τέλος της συνεδρίασης με μόνο τον δείκτη Dow να κλείνει με οριακές απώλειες μετά το νέο υψηλό 26 μηνών την προηγούμενη εβδομάδα.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της North Capital, Richard Campagna, “Η απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα επιτόκια ανήμερα των Χριστουγέννων, τελικά άσκησε μικρή επιρροή στη Wall Street” ενώ δεν έκρυψε την αισιοδοξία του ότι “στο τέλος της εβδομάδας το αμερικανικό χρηματιστήριο θα κλείσει σημαντικά υψηλότερα λόγω του επονομαζόμενου ράλι του Αη Βασίλη (Santa Clause rally)”.

Από πλευράς τίτλων, ισχυρές πιέσεις δέχθηκε σήμερα ο κλάδος του λιανικού εμπορίου καθώς η κακοκαιρία που επικρατεί στις ΗΠΑ αναμένεται να εμποδίσει τις εορταστικές αγορές των αμερικανών.

Αντίστοιχα σημαντικές πιέσεις και για τις μετοχές των αεροπορικών εταιριών καθώς λόγω του σφοδρού ψύχους έχουν ακυρωθεί πολλές πτήσεις προς και από τις ΗΠΑ.

Επιπλέον το όριο που έθεσε η κυβέρνηση της Κίνας στην δυνατότητα αγοράς αυτοκινήτου το 2011 (μόλις 240.000 οχήματα στην πρωτεύουσα), προκάλεσε ρευστοποιήσεις στις μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών στη Wall.

Στον αντίποδα, ισχυρές αντιστάσεις παρουσίασε σήμερα ο τραπεζικός κλάδος με την μετοχή της Bank of America να ενισχύεται 1,6%, της Wells Fargo 0,7% και της Goldman Sachs με άνοδο 1,3%.

Σε υψηλό 52 εβδομάδων η AIG με άνοδο 10% κατόπιν συμφωνίας με συνολικά 36 τράπεζες για την δυνατότητα πρόσβασης του Ομίλου σε πιστοληπτικούς μηχανισμούς ύψους 4,3 δισ. δολάρια μετά την ολοκλήρωση της αποπληρωμής των υποχρεώσεών της στο Υπουργείο Οικονομικών.

Στην αγορά εμπορευμάτων το πετρέλαιο υποχώρησε σήμερα 0,8% στα 90,80 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 0,2% στα 1.384 δολ/oz.

Λίγο πριν από το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής σημείωνε πτώση 3% στα 1,64 δολάρια και το δικαίωμα της υποχωρεί 4,4% στα 25,17 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 11.555,03 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 0,06% στις 1.257,54 μονάδες και ο Nasdaq υψηλότερα 0,06% στις 2.667,27 μονάδες.

Στην Ευρώπη ο DAX 30 έκλεισε με απώλειες 1,23% στις 6.970,73 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 χαμηλότερα 0,98% στις 3.862,19 μονάδες. Αργία στο Λονδίνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v