Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τριψήφιες απώλειες ο Dow στη Wall Street

Οι φόβοι για διπλή ύφεση σε μεγάλες οικονομίες ασκούν έντονες πιέσεις στα χρηματιστήρια και στα εμπορεύματα, με τον Dow να ανοίγει με τριψήφιες απώλειες. Επιτείνει τις πιέσεις η "βουτιά" 27% στις μεταπωλήσεις οικιών.

Οι φόβοι επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάκαμψης και ίσως διπλής ύφεσης σε μεγάλες οικονομίες ασκούν έντονες πιέσεις στα χρηματιστήρια και στα εμπορεύματα, ενώ το γεν εκτινάσσεται σε υψηλό 15 ετών έναντι του δολαρίου.

Η ανακοίνωση λίγο μετά το άνοιγμα, ότι οι μεταπωλήσεις οικιών στις ΗΠΑ βούλιαξαν 27,2% τον Ιούλιο, με την χειρότερη εμφάνιση των τελευταίων 15 χρόνων, επιδεινώνει την εικόνα.

Ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί 1,23% στις 10.054 μονάδες, ο S&P 1,38% στις 1.052 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,48% στις 2.127 μονάδες. 

Ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Joseph Stiglitz προειδοποίησε σε συνέντευξή του ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει τον κίνδυνο νέας ύφεσης καθώς οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών προχωρούν στην εφαρμογή πολιτικής αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας.

Παράλληλα, ανώτατος αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας προειδοποίησε ότι υπάρχει περίπτωση η βρετανική οικονομία να πέσει σε διπλή ύφεση, δίνοντας τροφή στις φήμες ότι η ΒοΕ θα υποχρεωθεί να ξαναρχίσει την ποσοτική χαλάρωση.

Την Παρασκευή θα κοινοποιηθούν τα κρίσιμα μεγέθη για το ΑΕΠ β΄ τριμήνου των ΗΠΑ και πολλοί επενδυτές φοβούνται ότι θα δείξουν κατακόρυφη επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, ευθυγραμμιζόμενα με τις πολλές μακροοικονομικές ανακοινώσεις του τελευταίου διαστήματος, που δείχνουν ότι η αμερικανική ανάκαμψη συναντά μεγάλα εμπόδια, κυρίως λόγω ανεργίας.

Για σήμερα, έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση των στοιχείων για τις μεταπωλήσεις κατοικιών.
 
Από το επιχειρηματικό πεδίο έχει προγραμματιστεί να ανακοινώσουν αποτελέσματα β΄ τριμήνου οι εταιρίες Barnes & Noble, Burger King και Medtronic.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή στο συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 83 σεντς στα 72 δολάρια ανά βαρέλι.

Στο συνάλλαγμα τα ενεργητικά με στάτους "καταφυγίου" συγκεντρώνουν έντονο ενδιαφέρον, όπως το γεν που συνεχίζει να ενισχύεται έναντι του δολαρίου και κινείται στα υψηλότερα επίπεδα 15 ετών.

Μεγάλες πιέσεις που ξεπερνούν το 1% εκδηλώνονται στους βασικούς δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, με τον δείκτη FTSE να χάνει τις 5.200 μονάδες με πτώση 1,56%, στις 5.153 μονάδες, τον DAX να υποχωρεί 1,38% στις 5.927 μονάδες, ενώ ο CAC εμφανίζει απώλειες 1,75% στις 3.490 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v