Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικές διαθέσεις στη Wall Street

Η αυξητική τάση στις ατομικές δαπάνες των Αμερικανών επί 5ο μήνα στηρίζει την εικόνα βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και ωθεί υψηλότερα την Wall, μετά από 4 συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες.

Η αυξητική τάση στις ατομικές δαπάνες των Αμερικανών επί 5ο επάλληλο μήνα στηρίζει την εικόνα βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης και στηρίζει σε περαιτέρω κέρδη το αμερικανικό χρηματιστήριο, μετά τις 4 συνεχόμενες κερδοφόρες εβδομάδες.

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,49% στις 10.903 μονάδες, ο S&P 0,59% στις 1.173 μονάδες, ενώ ο Nasdaq αποκομίζει κέρδη 0,58% στις 2.409 μονάδες.

Από το στατιστικό μέτωπο, θετικά επιδρά στην επενδυτική ψυχολογία η αύξηση, έστω και μικρή, στις καταναλωτικές δαπάνες τον Φεβρουάριο που ήταν η πέμπτη συνεχόμενη μηνιαία αύξηση και υποδεικνύει πιθανή επιτάχυνση της ανάκαμψης.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ, που θα ανακοινωθούν στα τέλη της εβδομάδας.

Στην Ευρώπη ανακοινώθηκε βελτίωση του σύνθετου δείκτη οικονομικού κλίματος, που, σε συνδυασμό με τις ενδείξεις εκτόνωσης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, ενέπνευσαν θετικές τάσεις στις ευρωαγορές.

Από το μεσημέρι ωστόσο τα κέρδη περιορίστηκαν εξαιτίας ρευστοποιήσεων σε τράπεζες και τελικώς ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 0,13% στις 5.710 μονάδες, ο DAX με άνοδο 0,62% στις 6.158 μονάδες, ενώ ο CAC 0,24% υψηλότερα στις 3.998 μονάδες.

Με εύρωστα κέρδη ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση πολλές ασιατικές αγορές, αντλώντας στήριξη και από την ανάκαμψη των τιμών των εμπορευμάτων.

Ο σύνθετος δείκτης στη Σαγκάη ενισχύθηκε 2,1% ενώ οι ρωσικές μετοχές απεκόμισαν κέρδη περί το 1,5%, παρά την επίθεση αυτοκτονίας με δεκάδες θύματα στην Μόσχα.

Τα μεγαλύτερα κέρδη αποκομίζουν οι κλάδοι εμπορευμάτων, μετάλλων, ενέργειας και στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η μετοχή της Southwestern Energy αντιδρά με άνοδο 8% στην αναβάθμισή της από την Goldman Sachs.

Η Citigroup υποχωρεί 1,9% κατόπιν της ανακοίνωσης του υπουργείου Οικονομικών ότι θα πωλήσει σταδιακά 7,7 δισ. μετοχές στην φετινή χρονιά.

Στο επίκεντρο η μετοχή της Ford Motor, μετά την επίτευξη συμφωνίας για την πώληση της Volvo Car στην κινεζική Zhejiang Geely προς 1,8 δισ. δολ.


Η Vodafone Group εκτινάσσεται 3% μετά το δημοσίευμα ότι συζητήθηκε συγχώνευση με την Verizon Communications, ως μέσο επίλυσης της διαμάχης τους για τον κοινό βραχίονα Verizon Wireless.

Στον αντίποδα, η μετοχή της DreamWorks Animation υποχωρεί 9% μετά το απογοητευτικό εισπρακτικά ντεμπούτο της ταινίας "Dragon".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v