Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μεταρρύθμιση υγείας ωθεί την Wall Street

Ο κλάδος υγείας αντιδρά με "ράλι ανακούφισης" στις μεταρρυθμίσεις Obama, στηρίζοντας υψηλότερα την Wall, παρά τις πιέσεις εξαιτίας της Ελλάδας και της προειδοποίησης του ΔΝΤ. Περιορίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορές.

Οι εταιρίες του κλάδου υγείας αντιδρούν με "ράλι ανακούφισης" στην έγκριση του μεταρρυθμιστικού νομοσχεδίου του B. Obama, στηρίζοντας υψηλότερα τους βασικούς δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, παρά τις πιέσεις εξαιτίας της ελληνικής κρίσης και της προειδοποίησης του ΔΝΤ για τα ελλείμματα στις μεγάλες οικονομίες.

Μετά από πτωτικό άνοιγμα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται αυτή την ώρα 0,38% στις 10.782 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,34% στις 1.163 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 0,53% στις 2.386 μονάδες.

Η 8ήμερη άνοδος για τον δείκτη Dow Jones Industrial Average «κόπηκε» την Παρασκευή, μετά την αιφνιδιαστική άνοδο των επιτοκίων στην Ινδία.

Αρνητικά επιδρά στην ψυχολογία η προειδοποίηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι οι προηγμένες οικονομίες αντιμετωπίζουν «έντονες» προκλήσεις στην καταπολέμηση των ελλειμμάτων.

Οι ανησυχίες για την ελληνική δημοσιονομική κρίση αλλά και την πιστωτική πολιτική στις μεγάλες διεθνείς οικονομίες, μετά την αύξηση των ινδικών επιτοκίων, εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όμως της Wall Street βρίσκεται η έγκριση από την Βουλή των Αντιπροσώπων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου του B. Obama για την μεταρρύθμιση του κλάδου υγείας και το "ράλι ανακούφισης" που προκαλεί στις μετοχές των επιχειρήσεων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης η τελική μορφή του νομοσχεδίου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η υλοποίηση του σχεδίου θα μειώσει τα κέρδη των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων όπως η AstraZeneca και η GlaxoSmithKline, κατά 1,5% με 2,2% κάθε χρόνο επί πέντε χρόνια, αλλά πάντως συνιστούν «αγορά» των μετοχών τους, λογω των ελκυστικών αποτιμήσεων και των μερισματαποδόσεών τους.

Η εταιρία διαχείρισης νοσοκομείων Tenet ενισχύεται 6,1%, ενώ η ασφαλιστική UnitedHealth ενισχύεται 2% και η εταιρία managed-care WellPoint 1,8%.

Κατά τα λοιπά, η μετοχή της Williams-Sonoma εκτινάσσεται 5% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, ενώ η μετοχή της Tiffany υποχωρεί 3% καθώς τα αποτελέσματα δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες.

Η American International Group διολισθαίνει πάνω από 2% μετά την δήλωση της εταιρίας Starr International του πρώην CEO, Hank Greenberg, ότι θα πωλήσει έως 10 εκατ. μετοχές προς 278 εκατ. δολ. στην UBS.

Η μετοχή της Credit Suisse αντιδρά με πτώση πάνω από 2% στην απαγόρευση ταξιδιών στη Γερμανία για τους τραπεζίτες της.

Εντονες πιέσεις επικράτησαν στα ασιατικά χρηματιστήρια, που αντέδρασαν στην αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων στην Ινδία αργά την Παρασκευή.

Σημαντικές πιέσεις επικράτησαν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μέχρι το μεσημέρι, όπου η ανάκαμψη της Wall Street περιορίζει τις πιέσεις. Αυτή την ώρα, ο δείκτης FTSE υποχωρεί 0,27%, ο DAX εμφανίζει πτώση 0,34%, ενώ ο CAC 0,44%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v