Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλό 13 μηνών ο Dow Jones

Σε υψηλό Οκτωβρίου 2008 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο Dow Jones κατόπιν της δέσμευσης των G2O ότι θα διατηρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης των αγορών. Στο επίκεντρο οι τίτλοι των εμπορευμάτων.

Σε υψηλό Οκτωβρίου 2008 ολοκλήρωσε τις συναλλαγές του ο Dow Jones κατόπιν της δέσμευσης των G2O ότι θα διατηρήσουν τα μέτρα ενίσχυσης των αγορών. Στο επίκεντρο οι τίτλοι των εμπορευμάτων.

Η παραπάνω δέσμευση των ισχυρών κρατών ανανέωσε το ενδιαφέρον των επενδυτών για υψηλού ρίσκου τοποθετήσεις –όπως οι μετοχικές αξίες- ωθώντας το δολάριο σε νέα πτώση έναντι του ευρώ κοντά στα 1,5 δολάρια.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής Stephen Lauck, της Ashfield Capital Partners, “ Κανένας δε θέλει να μείνει εκτός χρηματιστηριακής αγοράς όταν είναι εμφανείς οι προοπτικές υψηλότερων εταιρικών κερδών, χαμηλών επιτοκίων και υψηλής ρευστότητας".

Ιδιαίτερα ενισχυμένες από το νέο κύμα αγορών από τους επενδυτές εμφανίζονται οι τίτλοι των εμπορευμάτων μετά και την ισχυρή άνοδο 2,5% της τιμής του πετρελαίου στις διεθνής αγορές.

Κέρδη 0,8% για Exxon Mobil και 0,5% για τη Chevron.

Παράλληλα ο χρηματοοικονομικός κλάδος ενισχύθηκε άνω του 2,5% καθώς η προοπτική των χαμηλών επιτοκίων επιτρέπει στις τράπεζες να αυξήσουν την κερδοφορία τους στους επόμενους μήνες.

Άνοδος 2,7% για τη Citigroup, 4,5% για τη Bank of America, 1,3% για τη JP Morgan και 4% για τη μετοχή της Wells Fargo.

Στα κέρδη του Dow, πρωταγωνίστησαν οι τίτλοι των General Electric, Intel, American Express και η μετοχή της Traveler.

Μοναδικές αρνητικές εξαιρέσεις του δείκτη οι μετοχές των Cisco και Craft.

Σημειώνεται ότι η πτώση του τίτλου της Craft οφείλεται στην απόρριψη “πρότασης”- επιθετικής εξαγοράς ύψους 16 δισ. δολαρίων από την Cadbury.

Ευρύτερα στη Wall Street υπάρχει ικανοποίηση από την διατήρηση των μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας στην αγορά ωστόσο παραμένει ο προβληματισμός στους αναλυτές για την πορεία της οικονομίας και του χρηματιστηρίου μόλις αποσυρθούν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση.

Άνοδος 2,58% για το πετρέλαιο με την τιμή του αργού να διαμορφώνεται στα 79,21 δολ./βαρέλι.

Το δικαίωμα της ενισχύθηκε 1,7% στα 26,19 δολάρια ενώ το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση μόλις 0,2% στα 7,77 δολάρια. Κέρδη 2,1% για το δικαίωμα του ΟΤΕ στα 8,76 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε με άνοδο 2,03% στις 10.226,94 μονάδες, ο S&P 500 με κέρδη 2,22% στις 1093,07 μονάδες ενώ ο Nasdaq υψηλότερα 1,97% στις 2.154,06 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε με κέρδη 1.75% στις 5.232 μονάδες, ο DAX 2,41% υψηλότερα στις 5.620 μονάδες, ενώ ο CAC με κέρδη 2,03% στις 3.782 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v