Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Αυστραλία εμπνέει μίνι-ράλι στις αγορές

Ράλι τιμών εμφανίζει η Wall, χάρη στην απόφαση της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια, την στήριξη από τα εμπορεύματα -με τον χρυσό σε ιστορικό ρεκόρ- και τις ελπίδες για ένα καλό Q3 των επιχειρήσεων.

Ράλι τιμών εμφανίζει το αμερικανικό χρηματιστήριο, χάρη στην απόφαση της Αυστραλίας να αυξήσει τα επιτόκια, την στήριξη από τα εμπορεύματα με τον χρυσό σε ιστορικό ρεκόρ και τις ελπίδες για ένα καλό Q3 των επιχειρήσεων.

Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 1,56% στις 9.749 μονάδες, ο S&P 1,7% στις 1.058 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 1,84% στις 2.106 μονάδες.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να προχωρήσει, πρώτη μεταξύ των οικονομιών της G20 σε αύξηση των επιτοκίων, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η οικονομική ανάκαμψη δυναμώνει και ώθησε σε κατακόρυφη άνοδο τους βασικούς δείκτες σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι αγορές παραδοσιακά αντιδρούν αρνητικά σε αυξήσεις επιτοκίων, αλλά η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει το κόστος δανεισμού, μεταφράζεται ως αναγνώριση ότι η οικονομία είναι αρκετά εύρωστη ώστε να "αντέξει" μια αύξηση του κόστους δανεισμού.

Η αναρρίχηση των τιμών των μετάλλων, που στηρίζει τους κλάδους εμπορευμάτων, αποδίδεται στην «βουτιά» του δολαρίου μετά τις φήμες ότι αραβικές κεντρικές τράπεζες καθώς και άλλες πετρελαϊκές δυνάμεις ετοιμάζονται να σταματήσουν να αποτιμούν τον «μαύρο χρυσό» μόνο σε δολάρια. Το συμβόλαιο του χρυσού εκτινάχθηκε σε επίπεδα ιστορικού ρεκόρ, στα 1.045 δολάρια.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων γ΄τριμήνου των μεγάλων επιχειρήσεων του πλανήτη. Η αμερικανική Alcoa «ανοίγει τον χορό» των ανακοινώσεων αύριο.

Οι αναλυτές προβλέπουν, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ότι τα λειτουργικά κέρδη των εταιριών του S&P 500 μειώθηκαν 23% στην περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, με πτώση επι ένατο συνεχόμενο τρίμηνο.

Η αναβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Bank of America Merrill Lynch, μετά την χθεσινή αναβάθμιση των αμερικανικών τραπεζών από την Goldman Sachs, προσέφεραν δυνατή ώθηση στον κλάδο χρηματοπιστωτικών οίκων.

Στην Ευρώπη, το τραπεζικό ράλι προσέφερε ιδιαίτερη ώθηση και ο δείκτης FTSE έκλεισε με άνοδο 2,26%, ο DAX 2,7%, ενώ ο CAC 2,59%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v