Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ωθηση Wall Street από την ...Αυστραλία

Η αύξηση των επιτοκίων της Αυστραλίας, πρώτη μεταξύ των G20, δημιουργεί αισιοδοξία ότι η ανάκαμψη δυναμώνει και ωθεί υψηλότερα χρηματιστήρια και εμπορεύματα. Κέρδη σχεδόν 2% στη Wall, 2,5% στις ευρωαγορές και ρεκόρ χρυσού.

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να προχωρήσει, πρώτη μεταξύ των οικονομιών της G20 σε αύξηση των επιτοκίων, δημιουργεί την αισιοδοξία ότι η οικονομική ανάκαμψη δυναμώνει και ωθεί υψηλότερα τους βασικούς δείκτες σε Ασία, Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 1,76% στις 9.769 μονάδες, ο S&P 1,86% στις 1.059 μονάδες, ενώ ο Nasdaq 2,01% στις 2.092 μονάδες.

Η αναβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών από την Bank of America Merrill Lynch, μετά την χθεσινή αναβάθμιση των αμερικανικών τραπεζών από την Goldman Sachs, προσφέρουν δυνατή ώθηση στον κλάδο χρηματοπιστωτικών οίκων και στους κύριους δείκτες των αγορών.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η έναρξη της περιόδου ανακοίνωσης αποτελεσμάτων γ΄τριμήνου των μεγάλων επιχειρήσεων του πλανήτη. Η αμερικανική Alcoa «ανοίγει τον χορό» των ανακοινώσεων αύριο.

Οι αναλυτές προβλέπουν, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg, ότι τα λειτουργικά κέρδη των εταιριών του S&P 500 μειώθηκαν 23% στην περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, με πτώση επι ένατο συνεχόμενο τρίμηνο.

Μολονότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν εκλαμβάνονται κατά παράδοση θετικά από τα χρηματιστήρια, η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει το κόστος δανεισμού, μεταφράζεται ως αναγνώριση ότι η οικονομία είναι αρκετά εύρωστη ώστε να "αντέξει" μια αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ο δείκτης MSCI αναδυόμενων αγορών σημειώνει άνοδο 1,5% αποκομίζει τα μεγαλύτερα κέρδη δύο εβδομάδων, καθώς η αυστραλέζικη κίνηση ωθεί στις ύψη τις τιμές των εμπορευμάτων. 

Ο χρυσός ανήλθε σε ιστορικό ρεκόρ στα 1.037 δολάρια, με μεγάλη ώθηση εξαιτίας της διολίσθησης του δολαρίου. Το χρηματιστήριο στις Φιλιππίνες αποκομίζει κέρδη 2,3%, στην Ρωσία 2,1%, ενώ σε Πολωνία και Ινδονησία η άνοδος ξεπερνά το 1%.

Στην Ευρώπη, το τραπεζικό ράλι προσφέρει ιδιαίτερη ώθηση και ο δείκτης FTSE ενισχύεται 2,34%, ο DAX 2,59%, ενώ ο CAC 2,45%. Η Credit Agricole κερδίζει 4,7% και επιμέρους τραπεζικός δείκτης του Stoxx 600 ενισχύεται 2,3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v