Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα των επιτοκίων από την Αυστραλία

Η Αυστραλία ήταν το πρώτο κράτος του Group of 20 που έκανε παύση στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο. Και είναι το πρώτο που προχωρά σε αύξηση του κόστους δανεισμού δείχνοντας ότι "εμπιστεύεται" την ανάκαμψη.

Το μήνυμα των επιτοκίων από την Αυστραλία
Η Αυστραλία ήταν το πρώτο κράτος του Group of 20 που έκανε παύση στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Μάρτιο. Οπότε, ίσως είναι ενδεικτικό ότι είναι και η πρώτη χώρα που αυξάνει τα επιτόκια.

Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αύξησε το βασικό επιτόκιο από το 3% στο 3,25%.
Ακόμη και χωρίς τον συμβολισμό της, η κίνηση ήταν σοκ,
καθώς την περίμενε μόνο ένας από τους 20 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στο 1,5% διαμορφώνεται κάτω από το μισό από τον μέσο όρο 20 ετών. Η ανεργία κινείται σε υψηλό έξι ετών και συνεχίζεται να αυξάνεται. Υπάρχουν άλλα στοιχεία που είναι ενθαρρυντικά, αλλά, όπως παραδέχτηκε ο κ. Glenn Stevens, διοικητής της Reserve Bank of Australia, είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις την αυθεντική ανάκαμψη από την τεχνική ζήτηση, που στηρίζεται στην κυβερνητική στήριξη.

Τι τρόμαξε τότε την RBA; Η καλύτερη εξήγηση είναι ότι οι συνθήκες παραμένουν υπερβολικά χαλαρές, ώστε να επιτρέπουν εφησυχασμό. Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για το επιτόκιο στο 3%, που είναι χαμηλό 49 ετών, έπειτα από μειώσεις κατά 425 μονάδες βάσης σε έξι μήνες, ήταν έκτακτη απόφαση. Αν και έκτακτη, όμως, πέρασε.

Η προσδοκία του κ. Stevens ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει σε ανάπτυξη "κοντά στη μακροχρόνια τάση" το 2010, είναι σίγουρα αισιόδοξη. Όμως, η Αυστραλία φαίνεται ότι επιβίωσε από την παγκόσμια επιβράδυνση, με μείωση της παραγωγής μόνο κατά 25 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, ο πλέον προφανής ευνοημένος από την πρωτοφανή χαλαρότητα είναι η αγορά στέγης, όπου οι τιμές έχουν ξεπεράσει το ζενίθ της περυσινής χρονιάς. Σε δήλωσή του τον Σεπτέμβριο, ο κ. Stevens σημείωσε ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί και χθες είπε ότι έχουν αυξηθεί σημαντικά. Προσθέτοντας περίπου 40 δολάρια Αυστραλίας στη μηνιαία δόση στεγαστικού δανείου, ελπίζει "να μαζέψει τον αφρό".
© The Financial Times Limited 2009. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v