Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τις 8.000 μονάδες ο Dow λόγω Microsoft

Τα απογοητευτικά στοιχεία από την αγορά κατοικίας ΗΠΑ και τα ισχνά αποτελέσματα Nokia (-12%), Microsoft (-8%) κ.α. ασκούν έντονες πιέσεις στους βασικούς δείκτες της Wall. Κάτω από τις 8.000 μονάδες με "βουτιά" 3% o Dow Jones.

Εντονα πτωτική κίνηση εμφανίζει η Wall Street, και οι ευρωαγορές έχασαν τα κέρδη τους, κατόπιν της ανακοίνωσης ιδιαίτερα δυσμενών στοιχείων από την αγορά κατοικίας στις ΗΠΑ , καθώς και τα δυσμενή αποτελέσματα της Nokia (-12%) και της Microsoft (-8,3%), που αφαιρούν την θετική επίδραση του ικανοποιητικού τριμήνου της Apple και της τραπεζικής αντίδρασης.

Με την σημερινή πτώση, η Wall διαγράφει σχεδόν όλα τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.

Τα δείκτης Dow Jones υποχωρεί κάτω από τις 8.000 μονάδες, με πτώση 3,26% στις 7.959 μονάδες, ο S&P 3,5% στις 807 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq 2,92% στις 1.147 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSE έκλεισε 0,18% χαμηλότερα, ο DAX 0,98% και ο CAC 1,24% .

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς και οι προθεσμιακές παρέμεναν στα «πράσινα» το πρωί, και οι τραπεζικοί τίτλοι σημείωναν «μίνι-ράλι», αντλώντας στήριξη από τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων Γαλλίας και Βελγίου και την αναμονή ανάλογων μέτρων από την Γερμανία.

Στη συνέχεια όμως, τα δεδομένα για την αγορά ακινήτων ήταν ιδιαίτερα δυσμενή, με τις κατασκευές νέων κατοικιών και τις εκδόσεις οικοδομικών αδειών να διολισθαίνουν σε αρνητικό ρεκόρ. Παράλληλα, τα επιδόματα ανεργίας αυξήθηκαν για άλλη μια φορά την περασμένη εβδομάδα.

Επιπλέον, αρνητικά επιδρούν στην αγορά τα δυσμενή αποτελέσματα της Nokia, που υποχωρεί 12%, μετά την ανακοίνωση μείωσης πωλήσεων 19% στο δ΄τρίμηνο, καθώς και της Microsoft, που εμφανίζει πτώση 7%.

Η μετοχή της EBay βουλιάζει 12% κατόπιν ανακοίνωσης μείωσης κερδών δ΄τριμήνου 31%.

Εντονότατες παραμένουν οι πιέσεις και στον τραπεζικό κλάδο. Η αναλύτρια Meredith Whitney της Oppenheimer & Co., έγραψε ότι οι αμερικανικές τράπεζες «φοβούνται» να εκποιήσουν ενεργητικά κι έτσι επιμηκύνουν την ύφεση.

Η Citigroup βουλιάζει 17% και η Bank of America 15%, ανατρέποντας το χθεσινό «ράλι» που προκάλεσε η αποκάλυψη ότι ο διευθύνων σύμβουλος αγόρασε μετοχές.

Η μετοχή της Apple ενισχύεται, στον αντίποδα, 5,8% κατόπιν ανακοίνωσης αύξησης κερδών 2%.

Η Southwest Airlines εκτινάσσεται 13% κατόπιν ανακοίνωσης αύξησης κερδών δ΄τριμήνου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι συνολικά θα σημειωθεί πτώση 28% στα κέρδη δ΄τριμήνου των εισηγμένων αμερικανικών επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v