Οριακή άνοδος στη Wall Street με τον Dow Jones σε νέο ρεκόρ

Σε θετικό έδαφος οι δείκτες, με το βλέμμα στις δηλώσεις των αξιωματούχων της Fed. Στο 3,75% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Ενισχύεται το δολάριο. Πάνω από τα $2.650 ο χρυσός σε νέο ρεκόρ. Υποχωρεί 2% η μετοχή της GM. Στα $73 το Brent.

Οριακή άνοδος στη Wall Street με τον Dow Jones σε νέο ρεκόρ

Ήπιες μεταβολές καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς οι αναλυτές έχουν το βλέμμα στραμμένο στις δηλώσεις αξιωματούχων της Fed και στα επερχόμενα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία. 

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,30% στις 42.126 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Ο Nasdaq κινείται 0,19% υψηλότερα στις 5.713 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,16% στις 5.710 μονάδες.

H μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα οδήγησε τους δείκτες σε ισχυρά εβδομαδιαία κέρδη.

Εντός της τρέχουσας εβδομάδας αναμένεται να κάνουν δηλώσεις υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ. 

Τη Δευτέρα ο αξιωματούχος της Fed, Όστιν Γκούλσμπι, δήλωσε ότι αναμένει «πολλές περισσότερες περικοπές επιτοκίων την επόμενη χρονιά», καθώς η κεντρική τράπεζα αναμένει ότι θα οδηγήσει σε «ομαλή προσγείωση» την αμερικανική οικονομία. 

Τα επιτόκια πρέπει να μειωθούν σημαντικά, πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει πάρα πολύ και τους τελευταίους μήνες οδεύει στον στόχο του 2% της Fed, ανέφερε ο Γκούλσμπι σε συνέδριο. 

«Η Fed κατέστησε σαφές στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου ότι η αμερικανική οικονομία εξακολουθεί να πατάει σε στέρεο έδαφος, χωρίς σημάδια επερχόμενης ύφεσης. Ωστόσο, οι αγορές θα παραμείνουν πιθανότατα ευαίσθητες στη δημοσίευση αδύναμων οικονομικών στοιχείων», τόνισαν αναλυτές της UBS. 

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης PMI του τομέα των υπηρεσιών διολίσθησε στις 54,4 τον Σεπτέμβριο από 55,7 τον προηγούμενο μήνα.

Οποιαδήποτε μέτρηση πάνω από το 50 δείχνει ανάπτυξη της δραστηριότητας.

Ο δείκτης PMI του μεταποιητικού τομέα υποχώρησε στις 47 μονάδες από 47,9 μονάδες τον Αύγουστο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 15 μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης PMI κινήθηκε χαμηλότερα στις 54,4 μονάδες από 54,6 τον Αύγουστο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο σημειώνει πτώση 1,8% στα 73,1 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,26% στα 2.652 δολάρια ανά ουγκιά, επίπεδο που αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,13 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται 1 μονάδα βάσης υψηλότερα στο 3,75%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της GM διολισθαίνει 2,4%, μετά την υποβάθμιση σε «hold» από την Truist Securities. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v