Wall Street: Απώλειες με το βλέμμα στην αγορά εργασίας

Μούδιασμα μετά τα αντιφατικά στοιχεία για την αγορά εργασίας, εν αναμονή των στοιχείων μισθοδοσίας. Λιγότερες προσλήψεις αλλά και λιγότερες απολύσεις. Στα κέρδη επιστρέφει το πετρέλαιο.

Wall Street: Απώλειες με το βλέμμα στην αγορά εργασίας

Υποχωρούν οι αμερικανικές μετοχές, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

O Dow Jones υποχωρεί 0,87% στις 40.618 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,55% στις 5.489 μονάδες και o Nasdaq καταγράφει απώλειες 0,12% στις 17.063 μονάδες.

Τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας έστειλαν αντιφατικά μηνύματα σχετικά με την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ, την ώρα που πλανώνται τα ερωτήματα  σχετικά με την καμπύλη των επικείμενων μειώσεων επιτοκίων από τη Fed.

Τα στοιχεία μισθοδοσίας του ιδιωτικού τομέα έδειξαν την ασθενέστερη ανάπτυξη από το 2021, ενισχύοντας τους φόβους για επιβράδυνση της αγοράς εργασίας. 

Ωστόσο, οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, αμβλύνοντας ορισμένους φόβους σχετικά με αύξηση απολύσεων.

Η αγορά δείχνει ευαίσθητη σε φόβους που συνδέονται με την ανάπτυξη, όπως φάνηκε και στο sell off της προηγούμενης Τρίτης, που πυροδοτήθηκε από τα αδύναμα στοιχεία για τη μεταποίηση. Ως εκ τούτου, τίθενται στο επίκεντρο τα δεδομένα της αγοράς εργασίας.

«Ενώ τα εισερχόμενα δεδομένα είναι μικτά, ο παγκόσμιος κύκλος περικοπών θα βοηθήσει την οικονομία να επιτύχει μια ήπια προσγείωση, επεκτείνοντας τον κύκλο μέχρι το 2025», δήλωσε ο Emmanuel Cau, αναλυτής της Barclays. 

Αύριο Παρασκευή, η πολυαναμενόμενη έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου αναμένεται να δείξει ότι οι μισθοί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκαν κατά περίπου 165.000. Αν και πάνω από το επίπεδο 114.000 του Ιουλίου, η μέση αύξηση τριμήνου θα πέσει κοντά στις 150.000 -το μικρότερο από την αρχή του 2021, γράφει το Bloomberg.

«Μετά τα σημερινά μικτά νούμερα, εναπόκειται στην αυριανή έκθεση για τις θέσεις εργασίας να δώσει στους επενδυτές πιο ξεκάθαρη ανάγνωση για την κατάσταση της αγοράς εργασίας», δήλωσε ο Chris Larkin της Morgan Stanley.

Η κατασκευάστρια ηλεκτρικών οχημάτων Tesla σημειώνει κέρδη 4%, αφού ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το λογισμικό πλήρως αυτόνομης οδήγησης στην Ευρώπη και την Κίνα στις αρχές του επόμενου έτους. 

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent ενισχύεται 0,76% στα 73,25 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI σημειώνει κέρδη 0,92% στα 69,84 δολάρια. Η τιμή του χρυσού καταγράφει άνοδο 0,46% στα 2.537 δολ. ανά ουγκιά.

Πτωτικά κατά μία μονάδα βάσης, στο 3,75%, κινούνται οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Στην αγορά συναλλάγματος, τέλος, το δολάριο καταγράφει άνοδο 0,02% έναντι του ευρώ, στο 1,1086 δολ., ενώ ενισχύεται έναντι της στερλίνας και υποχωρεί έναντι του γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v