Oριακές μεταβολές στη Wall Street φέρνει ο ήπιος πληθωρισμός

Επισφραγίζουν την επικείμενη μείωση επιτοκίων τα στοιχεία του PCE στο κλείσιμο του μήνα. Βουτιά για πετρέλαιο και χρυσό, ενώ ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων. Ο απολογισμός ενός ασταθούς χρηματιστηριακού μήνα.

Oριακές μεταβολές στη Wall Street φέρνει ο ήπιος πληθωρισμός

Με σκαμπανεβάσματα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές στο κλείσιμο ενός ασταθούς χρηματιστηριακού μήνα, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τα κρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό και περιμένουν τα δεδομένα για τις θέσεις εργασίας την επόμενη εβδομάδα.

O Dow Jones υποχωρεί 0,25% στις 41.231 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,13% στις 5.599 μονάδες και o Nasdaq κινείται υψηλότερα 0,29% στις 17.566 μονάδες.

Tα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό ενισχύουν τα σενάρια περί κύκλου μείωσης επιτοκίων για περίπου 100 μονάδες βάσης φέτος. Ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, η προτιμώμενη μέτρηση πληθωρισμού της Fed, αυξήθηκε 0,2% τον Ιούλιο σε μηνιαία βάση και 2,5% σε ετήσια βάση, σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις. Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε 0,2% και 2,6% αντίστοιχα.

Η Fed παρακολουθεί στενά αυτή τη μέτρηση, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση του Σεπτεμβρίου για τα επιτόκια.

«Το PCE Ιουλίου παρέχει περαιτέρω στήριξη για περικοπή 25 μονάδων βάσης τον Σεπτέμβριο», δήλωσε ο Tim McDonough της Key Wealth. «Όλα τα βλέμματα θα στραφούν πλέον στην έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Αυγούστου, καθώς η Fed στρέφει την εστίασή της από τον πληθωρισμό στην αγορά εργασίας».

Στο κλείσιμο του Αυγούστου, ο S&P 500 έχει σημειώσει μηνιαία άνοδο 1,3%, ο Dow οδεύει προς το +1,2%, ενώ αντίθετα ο Nasdaq μέχρι τώρα καταγράφει μηνιαίες απώλειες σχεδόν 0,5%. Ο S&P 500 αγωνίζεται να μειώσει τις απώλειες της εβδομάδας και παράλληλα έχει στόχο να κλείσει τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα κερδών.

Στο απότομο sell-off των αρχών του μήνα, ο S&P 500 έφτασε να χάνει έως και 7,3% πριν ανακάμψει. Ο Dow και ο Nasdaq υποχώρησαν τότε έως 5,4% και 10,7%, αντίστοιχα.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent βουτά 1,49% στα 78,75 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI κατρακυλά 3,19% στα 73,49 δολάρια. Η τιμή του χρυσού σημειώνει πτώση 1,20% στα 2.529 δολ. ανά ουγκιά.

Aνοδικά κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 3,91%, κινούνται οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Στην αγορά συναλλάγματος, τέλος, το δολάριο ενισχύεται 0,25% έναντι του ευρώ, στο 1,1052 δολ., ενώ καταγράφει κέρδη έναντι της στερλίνας και απώλειες έναντι του γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v