Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, άλμα για το πετρέλαιο

Στον αστερισμό της επικείμενης μείωσης επιτοκίων οι επενδυτές, αφήνουν την big tech υπέρ της χαμηλής κεφαλαιοποίησης. Εσπασε το φράγμα των 80 δολ. το πετρέλαιο Brent, ενισχύεται το δολάριο.

Μεικτά πρόσημα στη Wall Street, άλμα για το πετρέλαιο

Με βαρίδι την τεχνολογία αγκομαχούν οι αμερικανικές μετοχές, επιχειρώντας με δυσκολία να κρατηθούν σε θετικό έδαφοςμετά το σινιάλο Fed για προσεχείς μειώσεις επιτοκίων.

O Dow Jones ενισχύεται 0,04% στις 41.192 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,37% στις 5.615 μονάδες και o Nasdaq κινείται χαμηλότερα 0,84% στις 17.727 μονάδες.

Η Wall Street επαναλαμβάνει το μοτίβο εναλλαγής προς τη χαμηλή κεφαλαιοποίηση, εγκαταλείποντας την ασφάλεια της μεγάλης τεχνολογίας.

«Η ήπια παρέμβαση Πάουελ ενδυναμώνει την υπόθεση ότι ο πληθωρισμός κινείται χαμηλότερα και ότι η Fed θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια, υποστηρίζοντας τις μετοχές μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης», δήλωσε ο Craig Johnson στην Piper Sandler. «Η διεύρυνση της εν λόγω αγοράς υποδηλώνει θετικές προοπτικές για το υπόλοιπο του έτους».

Με εταιρείες όπως η Apple (-0,7%) και η Nvidia (-1,8%) να αποτελούν η καθεμία πάνω από το 6,5% του S&P 500, οι ζημίες είναι δύσκολο να αντισταθμιστούν παρότι τα περισσότερα μέλη του δείκτη είναι ανοδικά.

Η αγορά αναμένει την ανακοίνωση κερδών του κορυφαίου κατασκευαστή μικροτσίπ Nvidia την Τετάρτη, αναζητώντας επικαιροποιημένα στοιχεία που θα μπορούσε να ωθήσει περαιτέρω τα κέρδη.

Στο οικονομικό δελτίο, οι παραγγελίες για βασικό επιχειρηματικό εξοπλισμό μειώθηκαν τον Ιούλιο, ωστόσο οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών είχαν αύξηση με ώθηση από τον κλάδο μεταφορών. 

Ταυτόχρονα, το πετρέλαιο καταγράφει μεγάλα κέρδη μετά τις νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, σπάζοντας το φράγμα των 80 δολαρίων το βαρέλι (Brent).

Οι μετοχές προέρχονται από μια εβδομάδα κερδών, που επισφραγίστηκε από τα σχόλια του προέδρου της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι οι μειώσεις επιτοκίων είναι στον κοντινό ορίζοντα. Η Wall Street περιμένει με αγωνία μείωση των επιτοκίων, ειδικά υπό το φως ορισμένων ανησυχητικών οικονομικών δεδομένων που πυροδότησαν το ξεπούλημα μετοχών στις αρχές Αυγούστου, προκαλώντας ανησυχίες ότι το αυξημένο κόστος δανεισμού θα μπορούσε να βλάψει την οικονομία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, έκτοτε οι μετοχές ανέκαμψαν και πλέον κινούνται κοντά στα υψηλά όλων των εποχών. Το κλείσιμο του S&P 500 την Παρασκευή τον κρατά λιγότερο από 1% μακριά από το υψηλό ρεκόρ που έγραψε στα μέσα Ιουλίου. Η ανάκαμψη επεκτάθηκε στην ευρύτερη αγορά και η χαμηλή κεφαλαιοποίηση Russell 2000 κέρδισε 3% μετά τα σχόλια Πάουελ.

Βεβαίως, ο Πάουελ δεν ανέφερε πότε ή κατά πόσο θα μπορούσαν να μειωθούν τα επιτόκια. Ωστόσο, οι traders παραμένουν σε ομοφωνία όσον αφορά τη μείωση επιτοκίων στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch του CME.

Την Πέμπτη αναμένεται η δημοσίευση των νέων αιτημάτων για επίδομα ανεργίας και την Παρασκευή ο δείκτης των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών Ιουλίου.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent κάνει άλμα 2,53% στα 81,02 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI ενισχύεται 2,93% στα 77,02 δολάρια. Η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο 0,08% στα 2.548 δολ. ανά ουγκιά.

Ανοδική τροχιά κατά μία μονάδα βάσης, στο 3,81%, ακολουθούν οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Στην αγορά συναλλάγματος, τέλος, το δολάριο ενισχύεται 0,24% έναντι του ευρώ, στο 1,1167 δολ., ενώ καταγράφει κέρδη και έναντι της στερλίνας και υποχωρεί έναντι του γεν.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v