Απώλειες στη Wall Street με τα βλέμματα στον Πάουελ

Μικρή πτώση για τις μετοχές, ενώ οι επενδυτές περιμένουν ξεκάθαρο σήμα για μείωση επιτοκίων. Ανακάμπτει το πετρέλαιο, υποχωρεί ο χρυσός, ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων.

Απώλειες στη Wall Street με τα βλέμματα στον Πάουελ

Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι αμερικανικές μετοχές, με τα μάτια των επενδυτών στραμμένα στον Τζερόμ Πάουελ, επικεφαλής της Fed, που αναμένεται να προβεί σε σχόλια περί νομισματικής πολιτικής αύριο Παρασκευή στο ετήσιο συμπόσιο του Τζάκσον Χολ.

O Dow Jones υποχωρεί 0,43% στις 40.713 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,34% στις 5.601 μονάδες και o Nasdaq κινείται χαμηλότερα 0,48% στις 17.833 μονάδες.

Οι traders στρέφουν την προσοχή τους στην αναμενόμενη ομιλία του Πάουελ, προσδοκώντας περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την πολιτική επιτοκίων. Επί του παρόντος, τιμολογούν με 100% τη μείωση του κόστους δανεισμού τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το FedWatch του CME, αλλά είναι διχασμένοι όσον αφορά το πόσο μεγάλη θα είναι η μείωση.

«Η αστάθεια του περασμένου μήνα υποχώρησε καθώς αμβλύνθηκαν οι μακροοικονομικοί φόβοι, αναζωπυρώθηκαν οι προσδοκίες και οι επενδυτές χρησιμοποίησαν την αδυναμία ως ευκαιρία για να αυξήσουν την έκθεση σε κίνδυνο. Ο επόμενος καταλύτης για τις αγορές είναι τα στοιχεία της Fed», δήλωσε ο Mark Hackett, επικεφαλής της επενδυτικής έρευνας στη Nationwide.

Την ίδια στιγμή, ενώ ο τομέας των υπηρεσιών επεκτάθηκε με «σταθερό και αυξημένο ρυθμό», αντίθετα η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και 14 μήνες, σε ακόμη μια ένδειξη που ανεβάζει την πίεση στη Fed στη συζήτηση για τα επιτόκια. Ο δείκτης PMI υποχώρησε σε χαμηλό τεσσάρων μηνών στο 54,1 τον Αύγουστο, από το 54,3 του Ιουλίου, δείχνοντας ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να εξακολουθεί να επεκτείνεται, αλλά με ελαφρώς πιο αργό ρυθμό σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα.

Ο εθνικός δείκτης δραστηριότητας της Fed Σικάγου υποχώρησε στο -0,34 τον Ιούλιο από -0,09 τον Ιούνιο, υποδηλώνοντας μείωση της ανάπτυξης, κυρίως λόγω της πτώσης δεικτών που σχετίζονται με τη βιομηχανική παραγωγή, αυξάνοντας την πίεση για τα επιτόκια.

Παράλληλα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκαν οριακά την περασμένη εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας μετριάζεται με σταδιακό ρυθμό. Η ελαφρά ανάκαμψη των αιτημάτων κρατά την κεντρική τράπεζα σε καλό δρόμο για να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

Εξάλλου, η δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση Ιουλίου της Fed αποκάλυψε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι είπαν ότι «πιθανότατα» θα ήταν σκόπιμο να μειωθεί το βασικό επιτόκιο στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου — εάν τα στοιχεία παραμείνουν σε αναμενόμενα επίπεδα.

Οι επενδυτές φάνηκαν ικανοποιημένοι από τα πρακτικά, καθώς ο S&P 500 και ο Nasdaq χθες Τετάρτη είχαν την 9η κερδοφόρα συνεδρίαση στις τελευταίες 10. Ο S&P 500 βρίσκεται 1% μακριά από το ρεκόρ κλεισίματός του.

Στο ταμπλό, η εταιρεία λογισμικού Snowflake βουτά πάνω από 12% παρόλο που ξεπέρασε τις προσδοκίες τριμήνου και αύξησε την καθοδήγηση εσόδων για το σύνολο του έτους. Η Urban Outfitters υποχωρεί περισσότερο από 8% αφού οι πωλήσεις λιανικής το δεύτερο τρίμηνο απογοήτευσαν τους αναλυτές.

Στις αγορές εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου Brent σημειώνει άνοδο 1,29% στα 77,03 δολ. ανά βαρέλι και η τιμή του αργού WTI ενισχύεται 1,29% στα 72,86 δολάρια. Η τιμή του χρυσού υποχωρεί 1,30% στα 2.514 δολ. ανά ουγκιά.

Ανοδική τροχιά κατά έξι μονάδες βάσης, στο 3,86%, ακολουθούν οι αποδόσεις του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

Στην αγορά συναλλάγματος, τέλος, το δολάριο ενισχύεται 0,39% έναντι του ευρώ, στο 1,1107 δολ., ενώ καταγράφει απώλειες έναντι του γεν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v