Κραχ στη Wall Street με την τεχνολογία στο καναβάτσο

Boυτιά πάνω από 2% για τους δείκτες με τον Nasdaq να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Σε υψηλό τεσσάρων ετών ο δείκτης «φόβου» VIX. Στο 3,68% υποχωρεί η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς. Υποχωρεί 2,9% το δολάριο έναντι του γεν. Απώλειες 10% για την Nvidia. Πτώση 1% για το Brent. «Καπνός» $650 δισ. από την κεφαλαιοποίηση των Magnificent Seven.

Κραχ στη Wall Street με την τεχνολογία στο καναβάτσο

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, διευρύνοντας την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων, καθώς οι χρηματιστηριακές σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στο «κόκκινο» στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ και το ράλι του γεν. 

O Dow Jones βουλιάζει 2,4% στις 38.768 μονάδες, ο Nasdaq βυθίζεται 2,7% στις 16.329 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 2,4% στις 5.216 μονάδες. 

H βουτιά στις αμερικανικές μετοχές έρχεται καθώς έχουν ενταθεί οι ανησυχίες ότι η Fed άργησε να αντιδράσει στα στοιχεία που έδειχναν αποδυνάμωση της αμερικανικής οικονομίας, ιδίως μετά την έκθεση που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή για την απασχόληση τον Ιούλιο που έδειξε ότι η ανεργία αυξήθηκε στο 4,3% και δημιουργήθηκαν μόλις 114.000 θέσεις εργασίας. 

H αγορά αναμένει τώρα μειώσεις επιτοκίων 1,25 μονάδων βάσης στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις της Fed για το 2024. 

Ο δείκτης «φόβου» VIX, ο οποίος μετράει τη μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500, πραγματοποίησε άλμα 161% τη Δευτέρα, στις 62,51 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές της πανδημίας. 

Η αγορά έχει μεταστραφεί απότομα από «μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα στο φθινόπωρο» δήλωσε ο Αντόνιο Καβαρέρο, επικεφαλής επενδύσεων στην Generali Asset Management. 

Στο sell-off συνέβαλε και το ράλι του γεν, το οποίο περιόρισε το carry trade στο ιαπωνικό νόμισμα και οδήγησε σε πωλήσεις αμερικανικών μετοχών. Ειδικότερα, οι επενδυτές εκμεταλλευόμενοι τα χαμηλά επιτόκια της Ιαπωνίας δανείζονταν στο ιαπωνικό νόμισμα για να επενδύσουν σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης, όπως τα αμερικανικά. Η άνοδος των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας και το ράλι του γεν ώθησε πολλούς επενδυτές που είχαν ακολουθήσει αυτό το trade να πουλήσουν αμερικανικά στοιχεία ενεργητικού. 

«Οι μεγαλύτερες εστίες πιέσεων εμφανίζονται σε αυτά τα trades που στηρίζονται σε φθηνή χρηματοδότηση σε ιαπωνικό γεν και στην τεχνολογία» τόνισε ο Καραβέρο. «Μοιάζει για μια υγιή διόρθωση που έπρεπε να είχε γίνει από καιρό» πρόσθεσε.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 51,4 μονάδες από τις 48,8 τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της WSJ προέβλεπαν άνοδο στις 50,9 μονάδες. Τον περασμένο μήνα είχε βουτήξει 48,8 μονάδες από τις 52,7 έναν μήνα νωρίτερα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Στο βαθύ «κόκκινο» κινήθηκαν και τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη και την Ασία, με τη χρηματιστηριακή αγορά της Ιαπωνίας να βιώνει μια νέα «Μαύρη Δευτέρα». Ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε βουτιά 12,4% μετά την πτώση 5,8% την Παρασκευή, καθιστώντας αυτή τη χειρότερη διήμερη πτώση στην ιστορία. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης αναφοράς Kospi βυθίστηκε 8,8% και ο δείκτης Taiex της Ταϊβάν έχασε 8,4%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent υποχωρεί 1,1% στα 75 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός βουλιάζει 1,7% στα 2.426 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί 0,8% έναντι του ευρώ, ενώ βυθίζεται 2,9% έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου σημειώνει πτώση 10 μονάδων βάσης στο 3,68%. 

Στο ταμπλό, η Nvidia βουτάει 10,8% στα 95 δολάρια. 

Μετά τις διήμερες απώλειες κατά 50% η μετοχή τη Intel συνεχίζει την ελεύθερη πτώση τη Δευτέρα, υποχωρώντας κατά 10%. 

Δείκτης του Bloomberg που παρακολουθεί τις μετοχές "Magnificent Seven» καταγράφει πτώση 9%, τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τότε που δημιουργήθηκε ο δείκτης το 2015. 

H Apple υποχωρεί 5,2%, περιορίζοντας τις απώλειες στις προσυνεδριακές συναλλαγές που άγγιξαν το 11%. 

Η συνολική κεφαλαιοποίηση που έχει χαθεί για τις «Μagnificent Seven» ανέρχεται σήμερα στα 650 δισ. δολάρια, ενώ στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις έχει γίνει «καπνός» κεφαλαιοποίηση 1,3 τρισ. δολάρια. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v