Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδο ρεκόρ ο Dow Jones

Διευρύνουν τα κέρδη οι δείκτες με τον βιομηχανικό δείκτη σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Βουτιά για τις τραπεζικές μετοχές. Στροφή της αγοράς από τη μεγάλη τεχνολογία στη μικρή κεφαλαιοποίηση. Κέρδη για το πετρέλαιο, απώλειες για τον χρυσό.

Σε επίπεδο ρεκόρ ο Dow Jones

Κέρδη σημειώνουν οι αμερικανικές μετοχές, μετά τη μεγαλύτερη βουτιά του S&P 500 και του Nasdaq από τον Απρίλιο, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τα δεδομένα της τραπεζικής κερδοφορίας και αναμένουν περαιτέρω ανακοινώσεις οικονομικών αποτελεσμάτων για το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,9% στις 40.094 μονάδες, επίπεδο που αποτελεί νέο ενδοσυνεδριακό υψηλό. Ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 1,14% στις 18.491 μονάδες και ο S&P 500 κινείται 0,83% υψηλότερα στις 5.630 μονάδες.

Οι τράπεζες ξεκίνησαν την ανακοίνωση αποτελεσμάτων 2ου τριμήνου. Οι μετοχές της Wells Fargo υποχωρούν 7% αφού η τράπεζα δήλωσε ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους ήταν κατώτερα των προσδοκιών το δεύτερο τρίμηνο. Οι μετοχές της JP Morgan υποχωρούν 2%, παρότι η τράπεζα σημείωσε έσοδα υψηλότερα από τις προσδοκίες, λόγω αύξησης των προμηθειών επενδυτικής τραπεζικής. Η μετοχή της Citi σημειώνει αντίστοιχη πτώση 3,4%, παρά το άλμα στα κέρδη της.

Η μέτρηση του πληθωρισμού χονδρικής ήταν ελαφρώς υψηλότερη απ' ό,τι αναμενόταν, αλλά η Wall Street αγνοεί σε μεγάλο βαθμό τα εν λόγω στοιχεία, στον απόηχο της πτώσης του δείκτη τιμών καταναλωτή χθες, που ενθάρρυνε την αισιοδοξία ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης, ο S&P έκλεισε 0,88% χαμηλότερα και ο τεχνολογικός Nasdaq βυθίστηκε 1,95%, χάνοντας ένα σερί επτά ημερών, στη χειρότερη μέρα τους από τις 30 Απριλίου. Οι επενδυτές πούλησαν τους κορυφαίους της Big Tech σε μια σημαντική εναλλαγή για την αγορά, ρίχνοντας τη Nvidia χαμηλότερα κατά 5,6% (σήμερα ξανακερδίζει +2,5%) και τη Meta σε πτώση 4,1% (σήμερα συνεχίζει να βουτά 1,3%).

Η αποχώρηση των επενδυτών από τις μετοχές τεχνολογίας υποκινήθηκε από την έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή που έδειξε μηνιαία πτώση 0,1% τον Ιούνιο. Οι traders συνέρρευσαν σε περιοχές της αγοράς που θα επωφεληθούν από τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης.

Η εναλλαγή της αγοράς είναι «μια πρόγευση του τι πρόκειται να συμβεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε ο Warren Pies, στρατηγικός αναλυτής και συνιδρυτής της 3Fourteen Research.

Η επερχόμενη σεζόν εταιρικών κερδών και ένα σενάριο πιστωτικής επέκτασης θα τροφοδοτήσουν την αγορά μέχρι το τέλος του έτους, πρόσθεσε. «Καθώς θα μειώνονται τα επιτόκια, θα ξαναζωντανέψουν γωνίες της οικονομίας που ήταν αδρανείς, όπως οι πωλήσεις κατοικιών και αυτοκινήτων».

Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί 1 μονάδα βάσης στο 4,20%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent ενισχύεται 0,44% στα 85,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει απώλειες 0,34% στις 2.413 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ έχει απώλειες έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται σε 1,090 δολ./ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v