Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wall Street: Σε «ελαφρύ πράσινο» οι αμερικανικές μετοχές

Νωχελικές κινήσεις στη σκιά νέων ιστορικών ρεκόρ για τους δείκτες και εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό, που θα δώσουν σινιάλο για την πορεία των επιτοκίων. Απώλειες για πετρέλαιο και χρυσό, οριακά πτωτικό το δολάριο.

Wall Street: Σε «ελαφρύ πράσινο» οι αμερικανικές μετοχές

Σε οριακά θετικό έδαφος, χωρίς αξιόλογες μεταβολές και ιδιαίτερες αναταράξεις, κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς οι επενδυτές τελούν σε αναμονή για βασικά στοιχεία του πληθωρισμού που θα παράσχουν περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με το πού μπορεί να φτάσει το φετινό ράλι της αγοράς. Κέρδη χρηματοοικονομικών κολοσσών και μεγάλων εταιρειών αναμένονται επίσης.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,5% στις 39.602 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει άνοδο 0,03% στις 18.358 μονάδες και ο S&P 500 κερδίζει 0,1% στις 5.576 μονάδες.

Στο ταμπλό, την πιο δυνατή κίνηση με +75% κάνει η βιοτεχνολογική Morphic Holding, μετά την είδηση εξαγοράς από την Eli Lilly ύψους 3,2 δισ. δολαρίων. Επίσης, η Paramount σημειώνει κέρδη 2% μετά την ανακοίνωση συγχώνευσης με τη Skydance Media.

Η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε με νέα υψηλά όλων των εποχών για τους S&P 500 και Nasdaq, με οδηγό τα κέρδη των Tesla και Nvidia. Ο S&P 500 έχει καταγράψει θετικά πρόσημα σε τέσσερις από τις πέντε τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω συνεχιζόμενης αισιοδοξίας ότι η χαλάρωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση επιτοκίων από τη Fed

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή Ιουνίου, που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη, θα μπορούσε να ενισχύσει αυτές τις ελπίδες εάν εμφανίσει ελαφρά βελτίωση, όπως αναμένεται. Τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ θα μιλήσει ενώπιον του Κογκρέσου την Τρίτη και την Τετάρτη, παρουσιάζοντας τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας.

Την περασμένη εβδομάδα, στοιχεία που έδειξαν μια ελαφρώς ψυχρή αγορά εργασίας ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων. Παρόλο που η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε περισσότερες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο απ' ό,τι αναμενόταν, υπήρξε απροσδόκητη αύξηση του ποσοστού ανεργίας στο 4,1%. Οι traders αναμένουν επί του παρόντος δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, με την πρώτη τον Σεπτέμβριο.

Σειρά μεγάλων τραπεζών, όπως η Citigroup και η JP Morgan, αλλά και μεγάλες εταιρείες όπως η Pepsi Co και η Delta Air Lines θα ανακοινώσουν οικονομικά αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου αυτή την εβδομάδα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο Brent κινείται χαμηλότερα 0,6% στα 86,0 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός υποχωρεί επίσης 0,6% στα 2.382 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει ελαφρώς έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,084 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ανεβαίνει κατά μία μονάδα βάσης στο 4,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v