Πτώση στη Wall Street στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας καθώς κλιμακώνεται η ένταση στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο μετά την αναγνώριση από τη Μόσχα της «δημοκρατίας του Ντονέτσκ» και της «δημοκρατία του Λουγκάνσκ» και την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στις περιοχές αυτές.
Νωρίτερα, σε διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, ο πρόεδρος Τζό Μπάιντεν υποστήριξε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεκδικεί περισσότερα εδάφη από αυτά που ελέγχουν οι αυτονομιστές. Επιπλέον ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και σε κυρώσεις που θα επιβληθούν άμεσα.
Όπως δήλωσε, οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις σε δύο ρωσικές τράπεζες, καθώς και σε μέλη της ρωσικής ελίτ. Σημείωσε επίσης ότι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν ένα περιεκτικό πακέτο κυρώσεων ενάντια στο ρωσικό κρατικό χρέος.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 1,41% ή κατά 482 μονάδες στις 33.597, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 1,02% στις 4,304 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,23% στις 13.381 μονάδες. Σημειώνεται ότι ο S&P 500 πέρασε σε επίπεδα διόρθωσης (10% κάτω από τα τελευταία υψηλά) για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.
Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των McDonalds (+0,7%) και Amgen (+0,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-8,9%) και Boeing (-4,6%).
Στο μεταξύ, «όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Fed», αναφέρει ο Ryan Grabinski, της Strategas. «Η αγορά αναμένει από τη Fed, αυξήσεις στα επιτόκια σε σχεδόν κάθε συνεδρίαση των αξιωματούχων το 2022 και ενώ συνεχίζονται οι αγορές κρατικών ομολόγων».
Σημειώνεται ότι οι προσδοκίες για σφικτή νομισματική πολιτική πιέζουν τις μετοχές, ιδιαίτερα εκείνες που θεωρούνται «ευαίσθητες» στα επιτόκια όπως ο τεχνολογικός κλάδος. Σήμερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,94%.
Από πλευράς macro, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ ανέκτησε ταχύτητα τον Φεβρουάριο καθώς επιβραδύνθηκε η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, αλλά οι υψηλότερες τιμές για εισροές παρέμειναν «βαρίδι» λόγω των περιορισμών στην προσφορά.
Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης της IHS Markit ο οποίος παρακολουθεί τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών, σκαρφάλωσε στις 56 μονάδες αυτόν τον μήνα από 51,1 τον Ιανουάριο.
Η Markit απέδωσε το άλμα «στην επιστροφή των εργαζομένων από τις αναρρωτικές άδειες, την αυξημένη ταξιδιωτική κίνηση και τη μεγαλύτερη διαθεσιμότητα πρώτων υλών».
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 1,4% στα 92,35 δολάρια και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,4% στα 1.907 δολ./oz.
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,7% έναντι του ευρώ στο 1,1348 δολ.