Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά η Wall Street

Κέρδη κατέγραψε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά από δύο πτωτικές συνεδριάσεις. Άνοδος 3,5% για τη μετοχή της Chevron. Οριακές διακυμάνσεις για το δολάριο. Υψηλότερα πετρέλαιο και χρυσός.

Επέστρεψε σε ανοδική τροχιά η Wall Street

Με άνοδο έκλεισε η Wall Street στον απόηχο της ψήφισης του φορολογικού νομοσχεδίου από το Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αφού χαρακτήρισε «εκπληκτική εμπειρία» την διαπραγμάτευση της φορολογικής μεταρρύθμισης, υποστήριξε ότι «δεν θα χαθούν άλλες εταιρείες και θα δούμε τουλάχιστον 4 τρισ. δολάρια να επιστρέφουν στη χώρα». Αντίστοιχα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πένς ευχήθηκε με νόημα…«Καλά Χριστούγεννα Αμερική».

Η προοπτική μείωσης του εταιρικού φόρου στο 21% από 35% που προβλέπει η φορολογική μεταρρύθμιση είχε οδηγήσει σε ράλι τη Wall Street μετά την εκλογή Τραμπ, αν και επικριτές του νομοσχεδίου δεν έπαυσαν ποτέ να επισημαίνουν ότι τα νέα μέτρα ευνοούν τους εύπορους και προσθέτουν κοντά 1,5 τρις. δολάρια στο έλλειμμα της χώρας.

«Υπάρχουν μεγάλες εταιρείες που οπωσδήποτε θα επωφεληθούν από τον μικρότερο συντελεστή φορολόγησης. Υπάρχει αληθινή ελπίδα ότι η μείωση των φόρων θα δώσει ώθηση στην οικονομία», σχολίασε ο Adrian Day, CEO της Adrian Day Asset Management.

Στο μεταξύ, στο 3,2% αναθεωρήθηκε η ανάπτυξη στο γ’ τρίμηνο στις ΗΠΑ, οριακά χαμηλότερα από προηγούμενη μέτρηση στο 3,3%. Σημειώνεται ότι είναι πρώτη φορά από το 2014 που η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό άνω του 3% για δύο διαδοχικά τρίμηνα.

Επιπλέον σε υψηλό πέντε εβδομάδων αυξήθηκαν οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας και συγκεκριμένα στις 245.000 από 225.000 προηγουμένως.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, αν και προβλημάτισε η νέα αύξηση στην παραγωγή αργού και μάλιστα κοντά στα 10 εκατ. βαρέλια σε υψηλό σχεδόν 45 ετών. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 0,5% στα 58,36 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 24.782 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 2.684 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,06% στις 6.965 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Chevron (+3,5%) και Goldman Sachs (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel (-1,9%) και Boeing (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε οριακά έναντι του ευρώ στο 1,1875 δολ. από 1,1873 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,1% στα 1.270 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,48%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v