Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street

Χαμηλότερα κινήθηκε η Wall Street με τον Nasdaq να χάνει τις 7.000 μονάδες. Πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων η φορολογική μεταρρύθμιση.

Πτώση από τα ιστορικά υψηλά για τη Wall Street

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street με την προσοχή των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένη στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Λίγο πριν το πέρας της χρηματιστηριακής συνεδρίασης, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε με 227 ψήφους υπέρ και 203 κατά, το φορολογικό νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση του εταιρικού φόρου στο 21% από 35% προηγουμένως.

Η Γερουσία αναμένεται να ψηφίσει σήμερα ή το αργότερο αύριο. Η έγκριση του νομοσχεδίου θα αποτελέσει μια μεγάλη νομοθετική νίκη των Ρεμπουμπλικανών που κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες για την υιοθέτηση της μεγαλύτερης φορολογικής μεταρρύθμισης των τελευταίων 30 ετών στις ΗΠΑ.

«Όλοι αναμένουμε η φορολογική μεταρρύθμιση να λάβει το πράσινο φως από το Κογκρέσο. Με τη μείωση των εταιρικών φόρων, η αγορά δεν θα δείχνει τόσο ακριβή για τους επενδυτές», σχολίασε ο Robert Pavlik της SlateStone Wealth.

Στο στεγαστικό μέτωπο, η κατασκευή νέων κατοικιών στις ΗΠΑ ενισχύθηκε τον Νοέμβριο, αλλά με χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Όπως έδειξε έκθεση του υπουργείου Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άνοδο 3,3% στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,297 εκατ. Σε σχέση με τον Νοέμβριο του προηγούμενου έτους, οι ενάρξεις ενισχύθηκαν κατά 12,9%.

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) των ΗΠΑ ανέστειλε προσωρινά την διαπραγμάτευση των μετοχών της Crypto Company, μιας μικρής εταιρείας με έδρα την Καλιφόρνια η μετοχή της οποίας έχει εκτιναχτεί κατά 2.700% αυτόν τον μήνα.

Σε ανακοίνωση της η SEC εξέφρασε ανησυχίες για την ακρίβεια και την πληρότητα των διαθέσιμων πληροφοριών για την εν λόγω εταιρεία.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου εξαιτίας του πλαφόν παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και των προβλημάτων ροής αργού από τον αγωγό Forties στη Βόρεια Θάλασσα. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο τα παγκόσμια αποθέματα μειώθηκαν κατά 61 εκατ. βαρέλια στα 5,48 δισ. βαρέλια. H τιμή του αργού (WTI) ενισχύθηκε 0,5% στα 57,46 δολάρια και η τιμή Brent σημείωσε άνοδο 0,8% στα 63,72 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,15% στις 24.754 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,32% στις 2.681 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,44% στις 6.963 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+1,1%) και Wal-Mart (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-1,2%) και Goldman Sachs (-1,1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,6% έναντι του ευρώ στο 1,1847 δολ. από 1,1782 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μόλις 0,1% στα 1.264 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,45%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v