Μπορεί οι Dow Jones και S&P να έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά ωστόσο τις εντυπώσεις «έκλεψε» ο τεχνολογικός δείκτης στον απόηχο των ισχυρών πιέσεων της προηγούμενης εβδομάδας.
Ειδικότερα, ο Nasdaq σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων μηνών καθώς ενισχύθηκε 1,42% στις 6.239 μονάδες.
Από πλευράς τίτλων η Apple κινήθηκε υψηλότερα 3%, το Facebook 1,4% και η Amazon 0,9%.
«Ο τεχνολογικός κλάδος μπορεί να πιέστηκε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ωστόσο, τα εταιρικά κέρδη παρέμεναν ισχυρά και αναμέναμε από τους επενδυτές να εκμεταλλευτούν την αγοραστική ευκαιρία», σχολίασε αναλυτής.
Νωρίτερα, ο αναλυτής Phil Davis προειδοποιούσε για μαζικές ρευστοποιήσεις (πωλήσεις σε κλίμα πανικού) σε περίπτωση που ο Nasdaq υποχωρούσε κάτω από τις 5.600 μονάδες.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο Κεντρικός Τραπεζίτης Bill Dudley προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί ανοδικά εξαιτίας της αυξητικής τάσης των μισθών και της βελτίωσης της αγοράς εργασίας.
Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η μετοχή της Boeing, η διοίκηση της οποίας γνωστοποίησε ότι τουλάχιστον δέκα πελάτες της έχουν δεσμευτεί να αγοράσουν το νέο της αεροπλάνο 737 Max 10.
Στο μεταξύ, νέες πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου καθώς η αμερικανική παραγωγή επιμένει ανοδικά ενώ η ζήτηση δείχνει να αποδυναμώνεται. Παράλληλα, οι χώρες -μέλη του ΟΠΕΚ-τουλάχιστον οι περισσότερες- τηρούν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,2% στα 44,20 δολάρια ανά βαρέλι.
Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,68% στις 21.528 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,83% στις 2.453 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,42% στις 6.239 μονάδες.
Σημειώνεται, ότι οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά.
Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από την Apple) σημείωσαν οι μετοχές των JP Morgan (+2,2%) και Goldman Sachs (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Exxon Mobil (-1%) και Chevron (-0,9%).
Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1147 δολ. από 1,1197 την Παρασκευή.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,8% στα 1.246 δολ./oz.
Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,18%.