Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Nasdaq

Σε θετικός έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Wall Street με τον Nasdaq να καταγράφει νέο ρεκόρ. Άνοδος μόλις τεσσάρων μονάδων για τον Dow Jones. Απογοήτευσαν τα macro στις ΗΠΑ. Πτώση για το πετρέλαιο, κάτω από τα 43 δολ. Άνοδος για τον χρυσό.

Οριακά ανοδικά κινήθηκε η Wall Street καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου και τα κατώτερα των αναμενόμενων macro περιόρισαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Ειδικότερα, δεν κατάφερε να κρατηθεί σε θετικό πρόσημο το πετρέλαιο παρά την επικείμενη συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ και τις προσδοκίες των αναλυτών για πάγωμα της παραγωγής προκειμένου να ανακάμψουν οι τιμές. Ο μαύρος χρυσός γύρισε πτωτικά μετά από εκτίμηση της Αμερικανικής Αρχής Ενέργειας ότι η μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ θα είναι μικρότερη σε σχέση με πέρυσι. Τελικά, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,6% στα 42,77 δολ. ανά βαρέλι.

Παράλληλα, προβλημάτισε η αναπάντεχη πτώση της παραγωγικότητας στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, η παραγωγικότητα των εργαζομένων στο δεύτερο τρίμηνο υποχώρησε 0,5% έναντι πτώσης 0,6% το προηγούμενο τρίμηνο.

Στο εταιρικό μέτωπο, αποτελέσματα β' τριμήνου ανακοίνωσε η φαρμακευτική Valeant. Ειδικότερα, οι ζημιές του ομίλου διευρύνθηκαν στα 302,3 εκατ. δολ. έναντι ζημιών 53 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα μειώθηκαν 11% στα 2,42 δισ. δολάρια. Αν και οι ζημιές «εκτοξεύτηκαν» στο β' τρίμηνο, ωστόσο η διοίκηση διατήρησε τους στόχους έτους με τη μετοχή να καταγράφει «άλμα» 24%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,02% ή τεσσάρων μονάδων στις 18.533, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 2.181 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq που έπιασε νέο ιστορικό υψηλό κινήθηκε υψηλότερα 0,24% στις 5.225 μονάδες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο S&P είχε πιάσει ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό στις 2.188 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walt Disney (+1%) και Pfizer (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DuPont (-0,8%) και American Express (-0,7%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1110 δολ. από 1,1089 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.346 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,56%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v