Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η απασχόληση προβλημάτισε τη Wall Street

Με πτώση έκλεισε η Wall Street με αφορμή τα αδύναμα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Κάτω από τα 49 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό τριών εβδομάδων το δολάριο έναντι του ευρώ. Η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων τριών μηνών για τον χρυσό.

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street μετά τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ και την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα μπορεί η ανεργία να μειώθηκε στο 4,7% τον Μάιο από 5% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο δημιουργήθηκαν μόλις 38.000 θέσεις εργασίας έναντι 164.000 που ανέμεναν οι αναλυτές. Αυτή ήταν η χειρότερη επίδοση των τελευταίων πέντε χρόνων για την αμερικανική αγορά εργασίας.

Αντίστοιχα, ο δείκτης υπηρεσιών ISM υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2014 και συγκεκριμένα στις 52,9 μονάδες από 55,7 μονάδες τον Απρίλιο ενώ οι εργοστασιακές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,9% τον Απρίλιο οριακά κάτω από τις προβλέψεις των αναλυτών.

Όπως επισημαίνει αναλυτής, «η απογοητευτική απασχόληση δεν θα επιτρέψει στη Fed να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο. Τουλάχιστον όχι τόσο νωρίς».

Παράλληλα, πτωτικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου παρά την αισθητή μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι χθες, στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, οι χώρες μέλη απέτυχαν να φτάσουν σε συμφωνία για τη θέσπιση πλαφόν στην παραγωγή. Σήμερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1,1% στα 48,62 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο σημείωσε πτώση 1,4%.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Riverstone Holding ανακοίνωσε ότι προχωρά στην εξαγορά της Talen Energy Corp. έναντι 1,8 δισ. δολαρίων ή 14 δολ. ανά μετοχή.

Σήμερα, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 17.807 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,29% στις 2.099 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,58% στις 4.942 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones υποχώρησε 0,4%, ο Nasdaq ενισχύθηκε 0,2% ενώ ο S&P παρέμεινε αμετάβλητος.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+1,9%) και DuPont (+1,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-2,1%) και Nike (-1,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» 1,7% έναντι του ευρώ στο 1,1340 από 1,1153 την προηγούμενη μέρα. Παράλληλα ισχυρές πιέσεις (-2,1%) ασκήθηκαν στο αμερικανικό νόμισμα και σε σχέση με το γεν με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 106,58 από 108,87 την Πέμπτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 11 εβδομάδων σημείωσε η τιμή του χρυσού καθώς ενισχύθηκε 2,5% στα 1.242 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δέκα μονάδες βάσης στο 1,7%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v