Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall λόγω φόβων για την οικονομία

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, σε μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησε η μεταβλητότητα λόγω των μικτών μακροοικονομικών στοιχείων και αποτελεσμάτων, του νέου ρεκόρ που σημείωσε η πετρελαϊκή τιμή, αλλά και του φόβου για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Σημαντικά κέρδη για τις ευρωαγορές.

Σε αρνητικό έδαφος έκλεισαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς, σε μία συνεδρίαση όπου κυριάρχησε η μεταβλητότητα λόγω των μικτών μακροοικονομικών στοιχείων και αποτελεσμάτων, του νέου ρεκόρ που σημείωσε η πετρελαϊκή τιμή, αλλά και του φόβου για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Ειδικότερα, ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά υποχωρούσε μέχρι και 100 μονάδες, ολοκλήρωσε τελικά τη συνεδρίαση στις 13.671,92 μονάδες, με οριακές απώλειες 0,02%. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,10% και έκλεισε στις 1.514,40 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες (-0,86%), διαμορφούμενος στις 2.750,86 μονάδες.

Την έντονη νευρικότητα που επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση, τροφοδότησαν κυρίως τα μακροοικονομικά στοιχεία. Η αναπάντεχη υποχώρηση κατά 1,7% που σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών το Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ, αλλά και οι υψηλότερες των προσδοκιών αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα, ενίσχυσαν τους φόβους των επενδυτών για ενδεχόμενη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας.

Ωστόσο, το deal της Microsoft με την Facebook, τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που εμφάνισαν οι εταιρίες Travelers, Starwood Hotels, Brystol Myers και Aetna, αλλά και η αύξηση που σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, κατόρθωσαν να αντισταθμίσουν σε ένα βαθμό το αρνητικό κλίμα, με αποτέλεσμα ο Dow Jones και ο S&P 500 να περιορίσουν σημαντικά τις απώλειές τους.

Στον επιχειρηματικό στίβο, με ισχυρά κέρδη έκλεισε η μετοχή της Microsoft, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν θετικά την κίνηση της εταιρίας να αποκτήσει το 1,6% του μετοχικού κεφαλαίου της Facebook έναντι τιμήματος 240 εκατ. δολαρίων.



Σημαντικά ενισχυμένος έκλεισε επίσης ο τίτλος της EMC, μετά την αύξηση κερδοφορίας της τάξης του 74% που εμφάνισε η εταιρία στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο.

Ανοδικά ολοκλήρωσε επίσης τη συνεδρίαση η μετοχή της BEA Systems, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της είτε από την Oracle είτε από κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο αν η προταθείσα τιμή εξαγοράς είναι της τάξης των 21 δολαρίων ανά μετοχή.

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης ο τίτλος της Motorola, καθώς η εταιρία ανακοίνωσε προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο υψηλότερες των προσδοκιών. Σημειώνεται ότι στο τρίτο τρίμηνο η κερδοφορία της εταιρίας σημείωσε σημαντική υποχώρηση.

Εν τω μεταξύ, συνέχισε και σήμερα την ανοδική της πορεία η τιμή του ”μαύρου χρυσού”, η οποία μάλιστα σε καμία περίπτωση σε υποχώρησε κάτω από το χθεσινό κλείσιμο, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου για το Light Crude Oil να κλείνει στα 90,30 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας κέρδη 3,67%.

Το δικαίωμα της 3E εκτινάχθηκε κατά 3,94%, στα 63,12 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής ενισχύθηκε κατά 2,78, στα 13,30 δολάρια. Απώλειες 0,60% κατέγραψε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 18,21 δολάρια.

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε άνοδο 1,45% και έκλεισε στις 6.576,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 διαμορφώθηκε 1,32% υψηλότερα, στις 7.932,44 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,51% και ολοκλήρωσε στις 5.760,30 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v