Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακροοικονομικές πιέσεις στη Wall

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η απρόσμενη υποχώρηση των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών το Σεπτέμβριο αλλά και οι υψηλότερες των εκτιμήσεων αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, αναζωπύρωσαν τους φόβους για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας. Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές.

Πτωτικά κινούνται οι βασικοί δείκτες της Wall Street, καθώς η απρόσμενη υποχώρηση των παραγγελιών διαρκών καταναλωτικών αγαθών το Σεπτέμβριο αλλά και οι υψηλότερες των εκτιμήσεων αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας, αναζωπύρωσαν τους φόβους για επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών στις ΗΠΑ υποχώρησαν το Σεπτέμβριο κατά 1,7%, έναντι εκτιμήσεων για ενίσχυσή τους κατά 1,1%. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη υποχώρηση που εμφανίζουν οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών, καθώς τον Αύγουστο σημείωσαν επίσης πτώση και μάλιστα κατά 4,9%.

Παράλληλα, οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ κατά την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, αν και σημείωσαν πτώση κατά 8.000, διαμορφώθηκαν υψηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών και συγκεκριμένα στις 331.000.

Το αρνητικό κλίμα που δημιούργησαν τα παραπάνω μακροοικονομικά στοιχεία, για ενδεχόμενη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας, δεν κατάφεραν να αντιστρέψουν ούτε η αύξηση κατά 4,8% που σημείωσαν οι πωλήσεις νέων κατοικιών στις ΗΠΑ τον προηγούμενο μήνα, ούτε τα θετικά αποτελέσματα τριμήνου που εμφάνισαν οι εταιρίες Travelers, Starwood Hotels, Brystol Myers και Aetna.

Έτσι, ο Dow Jones κινείται αυτήν την ώρα στις 13.585,10 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,66%, ο Nasdaq υποχωρεί κατά 1,15%, στις 2.742,74 μονάδες, ενώ ο S&P 500 διαμορφώνεται 0,73% χαμηλότερα, στις 1.504,75 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, στο επίκεντρο βρίσκεται ο τίτλος της Motorola, καθώς η εταιρία που εμφάνισε σημαντική μείωση κερδών στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, ανακοίνωσε προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο υψηλότερες των προσδοκιών.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον προσελκύουν επίσης η μετοχή της EMC Corp, η οποία ανακοίνωσε αύξηση κερδοφορίας στο τρίτο τρίμηνο της τάξης του 74%, αλλά και ο τίτλος της BEA Systems, μετά την ανακοίνωσή της ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο εξαγοράς της είτε από την Oracle είτε από κάποιον άλλο ενδιαφερόμενο αν η προταθείσα τιμή εξαγοράς είναι της τάξης των 21 δολαρίων ανά μετοχή.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν οι κυριότερες ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,45% και έκλεισε στις 6.576,30 μονάδες, στην Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 σημείωσε άνοδο 1,32% και ολοκλήρωσε στις 7.932,44 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε 1,51% υψηλότερα, στις 5.760,30 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v