Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 150 μονάδων για τον Dow λόγω Caterpillar

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά το χθεσινό ράλι που έστειλε τον Dow Jones να κλείσει για πρώτη φορά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων. Την αρνητική αντίδραση τροφοδότησαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Caterpillar και Google, που ”εξανέμισαν” τον προηγούμενο ενθουσιασμό των επενδυτών για την κερδοφορία β’ οικονομικού τριμήνου. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Σημαντική υποχώρηση κατέγραψαν οι βασικοί δείκτες της αμερικανικής αγοράς στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, μετά το χθεσινό ράλι που έστειλε τον Dow Jones να κλείσει για πρώτη φορά πάνω από το ψυχολογικό όριο των 14.000 μονάδων.

Την αρνητική αντίδραση τροφοδότησαν τα απογοητευτικά αποτελέσματα των Caterpillar και Google, που ”εξανέμισαν” τον προηγούμενο ενθουσιασμό των επενδυτών για την κερδοφορία των επιχειρήσεων στο β’ οικονομικό τρίμηνο της χρήσης.

Το αρνητικό κλίμα ενίσχυσαν περαιτέρω οι ανησυχίες των επενδυτών για τον κλάδο των στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης, καθώς και η κίνηση της Κίνας να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, προκειμένου να περιορίσει τους ταχύτατους ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας της που οδηγούν σε σημαντική αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχώρησε σχεδόν 150 μονάδες και έκλεισε στις 13.851,08 μονάδες, με απώλειες 1,07%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,4%.

Απώλειες 1,19% σημείωσε ο Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στις 2.687,60 μονάδες, με την εβδομαδιαία μεταβολή του δείκτη να διαμορφώνεται στο -0,7%, ενώ υποχώρηση 1,22% για την ημέρα και 1,2% για την εβδομάδα ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο S&P 500, ο οποίος έκλεισε στις 1.534,10 μονάδες.

Από τις επιμέρους μετοχές, σημαντική υποχώρηση κατέγραψε ο τίτλος της Caterpillar, ασκώντας πιέσεις στα blue chips, μετά την ανακοίνωση της εταιρίας ότι η κερδοφορία της στο δεύτερο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης σημείωσε πτώση 21%, λόγω της μείωσης των πωλήσεων μηχανημάτων και της ύφεσης της αγοράς κατασκευών.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο τίτλος της Google, συμπαρασύροντας και τις άλλες μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, καθώς η αύξηση της τάξης του 28% που εμφάνισε το δεύτερο τρίμηνο η εταιρία ήταν χαμηλότερη των προσδοκιών.



Πτωτικά κινήθηκε επίσης, η μετοχή της Microsoft, η οποία απογοήτευσε τους επενδυτές, καθώς μετά από αρκετά τρίμηνα που η κερδοφορία της ξεπερνούσε τις προσδοκίες, στο τέταρτο οικονομικό τρίμηνο της χρήσης εμφάνισε κέρδη ανάλογα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

Εν τω μεταξύ, με ημερήσιες απώλειες 0,41% έκλεισε το αργό πετρέλαιο σειράς Σεπτεμβρίου στα 75,76 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά στο εύρος των 76,39 και 75,4 δολαρίων.

Το δικαίωμα της Εθνικής υποχώρησε κατά 2,36%, στα 12,40 δολάρια, ενώ το δικαίωμα του ΟΤΕ σημείωσε απώλειες 2,01%, στα 15,62 δολάρια. Άνοδος της τάξης του 0,40% για το δικαίωμα της 3Ε, στα 47,19 δολάρια.

Με απώλειες έκλεισαν και οι κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης, υπό την πίεση αρνητικών αποτελεσμάτων. Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,83% και έκλεισε στις 6.585,20 μονάδες, ο DAX 30 στην Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση 1,46% και διαμορφώθηκε στις 7.874,85 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 5.957,16 μονάδες, με απώλειες 1,79%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v