Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 290 μονάδων για τον Dow Jones

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street εν μέσω βαρυχειμωνιάς στη ΝΥ. Προβλημάτισαν τα αποτελέσματα των Microsoft και Caterpillar (-7,1%). Στο επίκεντρο Apple (-3,5%) και Yahoo (-3%). Δεύτερη μέρα ανάκαμψης για το ευρώ, πάνω από το 1,13 δολ. Άνοδος 2,4% για το πετρέλαιο.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τα μικτά οικονομικά στοιχεία καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών στη Wall Street, την ώρα που η Νέα Υόρκη βίωνε μια από τις χειρότερες χιονοπτώσεις στην ιστορία της.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,65% στις 17.387,27 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,34% στις 2.029,57 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,89% στις 4.681,50 μονάδες.

Ειδικότερα, οι μετοχές των Microsoft και Caterpillar πρωταγωνίστησαν στις απώλειες του δείκτη S&P μετά την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων δ' τριμήνου.

Η μετοχή της Microsoft «βούλιαξε» 9,3% καθώς τα καθαρά κέρδη τριμήνου ανήλθαν στα 5,86 δισ. δολάρια ή 71 σεντς ανά μετοχή έναντι 78 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Αντίστοιχα, ο τίτλος της Caterpillar υποχώρησε 7,1% μετά την ανακοίνωση κερδοφορίας στο 1,35 δολ. ανά μετοχή (κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών) και μειωμένων πωλήσεων κατά 1%.

Σημειώνεται ότι και οι δύο όμιλοι υποβάθμισαν τις προοπτικές κερδοφορίας για το έτος.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Nicolaus & Co, Chad Morganlander, «το ακριβό δολάριο καθώς και οι ενδείξεις επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν αρνητικό αντίχτυπο στα εταιρικά αποτελέσματα των εισηγμένων στη Wall Street».

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι μετοχές των Apple (-3,5%) και Yahoo (-3%), οι οποίες θα ανακοινώσουν αποτελέσματα τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Στο μέτωπο της οικονομίας, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν 3,4% το Δεκέμβριο στις ΗΠΑ. Στον αντίποδα η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανήλθε σε υψηλό επτά ετών καθώς εκτινάχθηκε στις 102,9 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 93,1 τον προηγούμενο μήνα.

Πέρα όμως από τα εταιρικά αποτελέσματα και τα μακροοικονομικά στοιχεία, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη διήμερη συνεδρίαση της Fed που ξεκίνησε σήμερα. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα θα κρατήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,33 δολ., με πτώση 14,5% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola υποχωρούσε οριακά 0,1% στα 16,24 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε για δεύτερη διαδοχική ημέρα έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 1% στο 1,1361. Σημειώνεται ότι το ευρώ είχε υποχωρήσει έως το 1,1098 σε χαμηλό Σεπτεμβρίου 2003, μόλις γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Παράλληλα, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,8% σε σχέση με το γεν στα 118,46.

Στην αγορά ομολόγων, υψηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,52% (+4 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,39% (+4 μ.β.). Στον αντίποδα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά μία μονάδες στο 0,35%. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,80%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 2,4% στα 46,23 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 1% στα 1.291 δολ./oz.

 

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v