Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Στο επίκεντρο οι ελληνικές εξελίξεις και τα εταιρικά αποτελέσματα. Πιέσεις στον τεχνολογικό κλάδο. Άνοδος για Chevron και Exxon Mobil. Ανέκαμψε το ευρώ από το χαμηλό 11 ετών. Πτώση για το πετρέλαιο και τον χρυσό.

Ήπια ανοδικά κινήθηκε η Wall Street καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης στην Ελλάδα και τον αντίχτυπό που θα έχει στις αγορές τις επόμενες μέρες. Παράλληλα συνεχίζεται η ροή εταιρικών αποτελεσμάτων δ' τριμήνου.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,03% στις 17.678,70 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,26% στις 2.057,09 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,29% στις 4.771,76 μονάδες.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Wedbush Securities, Michael James, «Οι ελληνικές εκλογές πρόσθεσαν λίγο παραπάνω ρίσκο στις αγορές. Ωστόσο οι περισσότεροι επενδυτές αυτή την εβδομάδα θα εστιάσουν την προσοχή τους στα εταιρικά αποτελέσματα και στα σχόλια της Fed. Η Ελλάδα δε θα είναι προτεραιότητά τους».

Και μάλλον η εκτίμηση αυτή δικαιώθηκε καθώς η αρχική αναταραχή που προκλήθηκε στις αγορές από το ελληνικό εκλογικό αποτέλεσμα, γρήγορα κόπασε, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να γυρίζουν σε θετικό πρόσημο και το ευρώ να ανακάμπτει από το χαμηλό 11 ετών.

Ειδικότερα, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε από το χαμηλό 11 ετών έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,6% στο 1,1263. Σημειώνεται ότι το ευρώ είχε υποχωρήσει έως το 1,1098 (χαμηλό Σεπτεμβρίου 2003) μόλις γνωστοποιήθηκε το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών. Παράλληλα, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,6% σε σχέση με το γεν στα 118,46.

Επιπλέον, οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν τελικά με κέρδη παρά τις αρχικές πιέσεις, με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να παραμένει σε υψηλό επτά ετών καταγράφοντας άνοδο 0,44% στις 372 μονάδες.

Επιστρέφοντας στη Wall Street, ανοδικά κινήθηκε ο ενεργειακός κλάδος λόγω της κακοκαιρίας στις ΗΠΑ, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στις μετοχές τεχνολογίας.

Ειδικότερα οι τίτλοι των Chevron και Exxon Mobil ενισχύθηκαν 1,7% και 0,8% ενώ η μετοχή της Seagate Technology «βούλιαξε» 7,8%.

Επιπλέον η μετοχή της DR Horton «εκτοξεύτηκε» 5,4% καθώς η διοίκηση ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων αποτελεσμάτων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,55 δολ., με πτώση 7,7% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola υποχωρούσε 2,3% στα 16,23 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,48% (-2 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,35% (-1 μ.β.). Στον αντίποδα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες στο 0,36%. Αντίστοιχα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,81%.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1% στα 45,14 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,9% στα 1.281 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v