Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση 300 μονάδων για τον Dow Jones

Η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου οδηγεί στο κόκκινο τους δείκτες στη Wall Street. Κάτω από τα $53 το Brent, έσπασε το φράγμα των $50 το WTI. Ισχυρές πιέσεις στις ενεργειακές μετοχές. Απώλειες 8% για Transocean και Noble Energy. Σε χαμηλό εννιά ετών το ευρώ. Ανακάμπτει ο χρυσός.

Ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικάνικη αγορά, καθώς η νέα βουτιά στο αργό ασκεί πιέσεις στις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,74% ή 305 μονάδες στις 17.536 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,18% χαμηλότερα στις 4.671 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,61% στις 2.025 μονάδες.

«Η αδυναμία στις τιμές του πετρελαίου πιέζει τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιριών χαμηλότερα» δήλωσε αναλυτής στο Bloomberg. «Oι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να καταθέτουν στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο» πρόσθεσε.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχώρησε σε χαμηλό εννέα ετών, εν μέσω ανησυχιών για νέο Grexit και καθώς αυξάνονται οι προσδοκίες για εφαρμογή προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Το ευρώ διολίσθησε κάτω και από το 1,19 δολάριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2006, ενώ αυτήν την ώρα διαμορφώνεται στο 1,1952 δολ.

Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο βουτάει σε νέα χαμηλά 5,5 ετών, τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στις ΗΠΑ.

Η αμερικάνικη ποικιλία του αργού σημειώνει πτώση 5,2%, στα 49,95δολάρια το βαρέλι. Το Brent υποχωρεί 6% στο Λονδίνο, κάνοντας πράξεις κάτω και από τα 53 δολάρια. 

Άνοδο 0,66% σημειώνει ο χρυσός στα 1.194 δολάρια ανά ουγκιά.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, ισχυρές απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των εταιρειών στην ενέργεια. Η μετοχή της Transocean βουτάει 7,8%, ενώ απώλειες 8% καταγράφει η Noble Energy.

Yψηλότερα κινούνται οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, με την μετοχή της Southwest Airlines να σημειώνει κέρδη 1%.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v