Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνα: Κατάργηση ποσοστώσεων στις σπάνιες γαίες

ο ΠΟΕ κατέληξε στο πόρισμα ότι το Πεκίνο δεν κατάφερε να αποδείξει πως οι ποσοστώσεις στις εξαγωγές σπάνιων γαιών είναι δικαιολογημένες. Η Κίνα είναι υπεύθυνη για το 90% της παραγωγής μολονότι κατέχει μόνο το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Κίνα: Κατάργηση ποσοστώσεων στις σπάνιες γαίες

Η Κίνα κατάργησε το σύστημα ποσοστώσεων με το οποίο περιόριζε τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, καθώς έχασε την προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. 

Το Πεκίνο επέβαλε τους περιορισμούς το 2009, καθώς προσπαθούσε να αναπτύξει την βιομηχανία των 17 μετάλλων της κατηγορίας αυτής, που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στην κατασκευή συσκευών υψηλής τεχνολογίας, μεταξύ των οποίων τα κινητά τηλέφωνα.

Πέρυσι, ο ΠΟΕ κατέληξε στο πόρισμα ότι η Κίνα δεν κατάφερε να αποδείξει πως οι ποσοστώσεις της στις εξαγωγές είναι δικαιολογημένες.

Η Κίνα είναι κυρίαρχη δύναμη στην παραγωγή σπάνιων γαιών. Εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνη για το 90% της παραγωγής των χημικών στοιχείων, μολονότι κατέχει μόνο το ένα τρίτο των παγκόσμιων αποθεμάτων.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, θα συνεχίσει να απαιτείται άδεια για την εξαγωγή σπάνιων γαιών, αλλά τα ποσά που θα μπορούν να πωληθούν στο εξωτερικό δεν θα ρυθμίζονται με καθεστώς ποσοστώσεων.

Οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και η Ιαπωνία κατέθεσαν διαμαρτυρίες, κατηγορώντας την Κίνα ότι περιορίζει τις εξαγωγές της, σε μια προσπάθεια να ανεβάσει τις τιμές και να εξασφαλίσει πλεονέκτημα στους εγχώριους παραγωγούς που έχουν φθηνότερη πρόσβαση στις πρώτες ύλες.

Ο ΠΟΕ ενέκρινε την διαμαρτυρία τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v